Juuste väljalangemise probleemile on leitud lahendus

PM Tervis
Copy
Juuste väljalangemine mõjutab ka enesehinnangut.
Juuste väljalangemine mõjutab ka enesehinnangut. Foto: Shutterstock

Juuste väljalangemine vaevab paljusid inimesi: rohkem kui 50 protsendil meestest hakkavad juuksed kahekümnendate eluaastate keskel välja langema ning kahel kolmandikul on kiilased laigud juba enne 35. eluaastat. Kuidas aga seletada, et mõnel viiekümnendates mehel on pea paksude karvadega täis, samas kui teised on 27-aastaselt juba peaaegu kiilakad?

Harvardi ülikooli uuringu kohaselt, mis viidi läbi enam kui 2000 mehe ja naisega, leidis, et väheste juustega inimesi peetakse vähem atraktiivseks, terveks ja edukaks, kirjutab My Health Guide

Mis põhjustab juuste väljalangemist? Juuste väljalangemise peamine põhjus igas vanuses on molekul nimega dihüdrotestosteroon (DHT). Kahekümnendates eluaastates hakkab keha tootma palju DHT-molekule, millel on juuksefolliikulistele laastav mõju. 

25 aastat akadeemilisi uuringuid selles valdkonnas on leidnud, et 95 protsenti kõikidest juuste väljalangemise juhtumist on soetud ensüümiga nimega 5-AR. Sajad kliinilised uuringud on leidnud, et see ensüüm «ummistab» juuksefolliikuli, katkestades selle vere- ja toitainetega varustatuse. Kui karvanääps on DHT-ga liiga kaua ummistunud, surevad juuksed lõpuks hapniku ja toitainete puudumise tõttu lämbumisse ja kukuvad ükshaaval välja.

Alates selle ensüümi avastamisest on kümned rahvusvahelised biotehnoloogiaettevõtted investeerinud miljardeid teadusuuringutesse, et leida viis, kuidas blokeerida 5-AR tootmist ja seega võidelda juuste väljalangemise vastu.

Alguses viis avastus ravimi «Finasteriid» väljatöötamiseni. See ravim aitas vähendada juuste väljalangemist pea, et 70 protsendi võrra. Halb külg oli aga see, et paljud mehed, kes seda testisid, kurtsid ebameeldivate kõrvalmõjude üle nagu erektsioonihäired või depressioon. 

Lõuna-Korea teadlaste eliitrühm avastas hiljuti, et Kagu-Aasia kaugetes metsades kasvav tilluke taim võib kliiniliste uuringute kohaselt blokeerida selle juuste väljalangemise ensüümi tootmise 24 tunni jooksul täiesti loomulikult ja ilma kõrvalmõjudeta.

2014. aasta eksperimentaalses uuringus leiti, et Curcuma Longa – Kagu-Aasia metsade sügavuses kasvav idamaine taim – võib DHT taset märkimisväärselt vähendada, vähendades keha kaudu voolava 5-AR ensüümi taset.

Taimest tehtud lahust kanti meessoost vabatahtlike peanahale ja vähem kui 48 tunniga tekkis 177 protsendiline juuksefolliikulite aktiivsuse tõus - see on suurem mis tahes teisest ravimist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles