WHO ja ÜK: Londoni reoveest leiti lastehalvatust põhjustavat polioviirust

Copy
Polioga lastel aitas kunagi hingata niiöelda raudse kopsu nime kandev rõhukamber.
Polioga lastel aitas kunagi hingata niiöelda raudse kopsu nime kandev rõhukamber. Foto: Everett Collection/Shutterstock.com

Londoni reoveeproovidest leiti polioviiruse vaktsiinivariant, teatasid kolmapäeval Maailma terviseorganisatsioon (WHO) ja kohalikud tervishoiuametnikud, lisades, et uuringud jätkuvad.

Lastehalvatuse juhtumeid Suurbritannias tuvastatud ei ole. Haigusest saadi riigis täielikult lahti kakskümmend aastat tagasi.

WHO teatel avastati Briti pealinna keskkonnaproovidest «vaktsiinist deriveeritud polioviiruse tüüp 2 (VDPV2)».

«Oluline on märkida, et viirus on tuvastatud ainult keskkonnaproovidest,» märgiti avalduses, kus rõhutati, et halvatuse juhtumeid leitud ei ole.

Samas hoiatati ka, et «iga tüüpi polioviirus on ohuks lastele kõikjal».

Maailm on jõudnud viimastel aastakümnetel peamiselt alla viieaastaseid lapsi mõjutava raske haiguse likvideerimisele lähedale.

Juhtumite arv on kahanenud alates 1988. aastast 99 protsenti. Haigus levis toona 125 riigis ja iga aasta lisandus 350 000 juhtumit.

Viiruse looduslik variant levib veel ainult Afganistanis ja Pakistanis, kuid vaktsiinis kasutatav nõrgestatud variant põhjustab aegajalt haiguspuhanguid ka mujal.

Suukaudne lastehalvatuse vaktsiin paljuneb sooltes ning võib kanduda edasi roega saastunud vee kaudu, mis tähendab, et see ei ole ohtlik vaktsineeritud lapsele, kuid võib nakatada naabreid kohtades, kus hügieeni- ja immuniseerimistase on madal.

Ehkki vaktsiinivariant on looduslikust viirusest nõrgem, võib see vaktsineerimata inimestes endiselt raskeloomulist haigust ja halvatust põhjustada.

Londonis on praegu lastehalvatuse vastu vaktsineeritud umbes 87 protsenti elanikest, märkis WHO.

Aastal 2020 tuvastati maailmas 959 VDPV2 juhtumit, näitavad WHO andmed.

ÜRO terviseagentuur on teinud üleskutse suukaudsest lastehalvatuse vaktsiinist loobuda ja asendada see inaktiveeritud poliomüeliidi vaktsiiniga.

Ühendkuningriik lõpetas suukaudse vaktsiini kasutamise 2004. aastal, mistõttu kahtlustavad Briti tervishoiuvõimud, et reoveest leitud proovide taga on keegi, keda vaktsineeriti hiljuti välismaal.

Kõnealused proovid võeti veebruaris-juunis Londoni Becktoni reoveepuhastusjaamast, mis katab suurt osa Londoni põhja- ja idaosast, kus elab umbes neli miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles