Gripivaktsiin vähendab Alzheimeri riski 40 protsenti

, ajakirjanik
Copy
Teadlaste meeskond, sealhulgas Paul E. Schulz, leidis, et gripivastane vaktsineerimine oli seotud Alzheimeri tõve riski vähenemisega nelja aasta jooksul.
Teadlaste meeskond, sealhulgas Paul E. Schulz, leidis, et gripivastane vaktsineerimine oli seotud Alzheimeri tõve riski vähenemisega nelja aasta jooksul. Foto: UTHealth Houston

Värskelt avaldatud uuringu järgi on inimestel, kes on saanud vähemalt ühe gripivaktsiini, 40 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda Alzheimeri tõppe nelja aasta jooksul võrreldes vaktsineerimata eakaaslastega. Uuringut juhtinud Texase ülikooli teadlased Avram S. Bukhbinder ja neuroloogiaprofessor Paul. E. Schulz võrdlesid Alzheimeri tõppe haigestumise riski 65+ USA täiskasvanute seas.

"Leidsime, et vanemate täiskasvanute gripivastane vaktsineerimine vähendab Alzheimeri tõve tekkeriski mitmeks aastaks. Selle kaitsva toime tugevus kasvas aastatega, mil inimene sai iga-aastase gripivaktsiini – teisisõnu oli Alzheimeri tõvesse haigestumise määr madalaim nende seas, kes järjepidevalt igal aastal gripivaktsiini said,” ütles Bukhbinder. "Tulevased uuringud peaksid hindama, kas gripivastane vaktsineerimine on seotud ka sümptomite progresseerumise kiirusega patsientidel, kellel on juba Alzheimeri tõvest põhjustatud dementsus."

Võimaliku seose, et gripivaktsiin Alzheimeri tõve esinemist võib vähendada, avastasid Texase ülikooli Houstoni terviseteaduse keskuse teadlased kaks aastat tagasi. Seekord analüüsiti väga suure hulga inimeste andmeid - nende seas oli 935 887 gripi vastu vaktsineeritud patsienti ja 935 887 vaktsineerimata patsienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles