Oomega-3 jääb kliimasoojenemise tõttu vähemaks

, ajakirjanik
Copy
Foto: Ryanniel Masucol, Pexels

Inimene ei suuda ise heaks terviseks hädavajalikke ja asendamatuid oomega-3 rasvhappeid toota. Õigupoolest on olulisemaid oomega-3 rasvhappeid kolm: ühte neist saab pähklitest-seemnetest, kahte aga sisuliselt ainult mereandidest.

Mereandidest, valdavalt jahedat vett vajavatest kaladest saadavad rasvhapped pärinevad kõik planktonist, kuid planktoni võimet sünteesida oomega-3 rasvhappeid piirab üha soojenev ookean. Ajakirjas Science ütlevad Massachusettsi tehnoloogiainstituudi ja Woods Hole’i okeanograafiainstituudi teadlased, et nad prognoosivad rasvhapete hulga langust planktonis ja suurt kahjulikku mõju kalandusele. Kalade hulk ookeanides on aga niigi löögi all ülepüügi ja saastatuse tõttu ... „Ookeani lipiidid mõjutavad teie elu,“ ütleb ajakirja artikli kaasautor Benjamin Van Mooy. „Leidsime, et ookeanis olevate lipiidide koostis muutub ookeani soojenedes. See on põhjus muretsemiseks. Vajame neid lipiide, mis on ookeanis, sest need mõjutavad toitu, mida ookean inimkonnale toodab.“

Van Mooy ütleb, et uurimus on järjekordne näide sellest, kuidas inimtegevus häirib ookeane viisil, mida me poleks oodanud, ja teadmatusest, kuidas ookean soojenemisele reageerib. On aeg rohepööret tõsiselt võtta, sest vastasel juhul hävitame ise nii enda kui ka teiste liikide toidulauda ning rakkude võimet ehitada membraane, salvestada energiat ja edastada närvisignaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles