Teadlased on leidnud viisi, kuidas hambaemaili kasvatada

PM Tervis
Copy
Hambad. Pilt on illustratiivne.
Hambad. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Rühm teadlasi on välja selgitanud, kuidas hambaemaili uuesti kasvatada. See võib hambaravi totaalselt muuta, kirjutab Futurism

Tavaliselt ei kasva hambaemail pärast purunemist või kulumist tagasi ja seetõttu täidavad hambaarstid need lüngad kunstliku täidisega. Hiina Zhejiangi ülikooli ja Jiujiangi uurimisinstituudi teadlased töötasid välja geeli, mis aitab nende sõnul hammaste emailil 48 tunni jooksul taastuda. 

See pole esimene taoline katse, teadlased on ka varem välja töötanud vaktsiine ja kasutanud tüvirakke, mis on sundinud laborihiirte ja -rottide hambaid uuesti kasvama. Uut geeli testiti ka hiirtel ning tavameditsiini jõudmiseni on sel veel pikk tee minna, kuid tulemus on paljutõotav märk sellest, et hambaemail võib tagasi kasvada. 

Kuigi uue geeliga kasvatatud hambaemail ei ole nii paks nagu looduslikult arenenud email, on geel tulevikus kasulikum valitud inimestele, kellel on hambaaugud. 

Pärast katseid hiirtega kavatseb teadlaste meeskond geeli ka inimeste peal testida, et mõista, kuidas see söömisele, joomisele ja närimisele vastu peab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles