Gripisüst vähendab südamepuudulikkusega haigete hospitaliseerimisi

PM Tervis
Copy
Gripp võib kulgeda raskelt ja põhjustada enneaegseid surmajuhte.
Gripp võib kulgeda raskelt ja põhjustada enneaegseid surmajuhte. Foto: Kristjan Teedema

Iga-aastane gripisüst vähendab südamepuudulikkusega patsientidel kopsupõletikke ja hospitaliseerimisi aastaringselt, kuid ei vähenda kardiovaskulaarseid sündmusi väljaspool gripihooaega.

Uuringusse haarati 5129 südamepuudulikkusega patsienti kümnest riigist, kus puuduvad suured gripi vastu vaktsineerimise programmid. Uuritavad ei olnud eelneva kolme aasta jooksul end gripi vastu vaktsineerinud. Osalejad randomiseeriti kolme uuringuaasta vältel saama kas gripivaktsiini või platseebot, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24. 

Jälgimisperioodi vältel tekkis esmane liittulemusnäitaja (kardiovaskulaarne surm, mittefataalne müokardiinfarkt või mittefataalne insult) ja kaas-esmane liittulemusnäitaja (kardiovaskulaarne surm, mittefataalne müokardiinfarkt, mittefataalne insult või südamepuudulikkuse tõttu hospitaliseerimine) vastavalt 691 ja 1470 osalejal. Siiski oli gripi vastu vaktsineeritute hulgas 42 protsenti väiksem kopsupõletikku haigestumine ja 15 protsenti väiksem hospitaliseerimiste arv.

Kui analüüsid piirdusid ainult gripihooaja tipu perioodiga, oli gripi vastu vaktsineeritutel selgelt väiksem esmase liittulemusnäitaja esinemissagedus (8% vs. 9%), samuti kogusuremus (8% vs. 11%) ja suremus (7% vs. 9%).

Seega ei tööta gripivaktsiin väljaspool gripihooaega, kuid vähendab selgelt kopsupõletikke ja hospitaliseerimisi aastaringselt ning kardiovaskulaarseid sündmusi gripihooajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles