Uuringust on selgunud, et inimestel, kes joovad regulaarselt magustatud jooke, on kõrgenenud liigesekahjustuste risk. Harvardi meditsiinikooli häälekandja Harvard Health selgitab, et liigne suhkru tarbimine suurendab ka südamehaigustesse suremise riski. Suhkur võib põhjustada rasvumist, põletiku suurenemist ja muid kroonilisi haigusi.
Solaniini sisaldavad köögiviljad
Solaniin on taimedes olev looduslik mürkaine, selle kogus ei tohi ületada 200 mg 100 grammis tootes. Puuduvad küll põhjalikud uuringud, mis kinnitavad, et toidus olev mürgine ühend solaniin kutsub esile liigesevalusid. Samal ajal on kinnitust leidnud, et teatud köögiviljade eemaldamine toiduvalikust võib mõnel inimesel valu ja põletikku vähendada.
Selliste köögiviljade hulka kuuluvad tomat, kartul, paprika, tšillipipar, baklažaan. Tervistkahjustaval hulgal on solaniini näiteks päikese toimel roheliseks muutunud kartulis; veel valmimata rohelised tomatid võivad samuti tekitada seedehäireid, iiveldust ja peavalu.
Kõrge puriinisisaldusega toidud
Puriinid on ained, mida keha muundab kusihappeks. Kusihape võib koguneda vereringesse, põhjustades liigeste jäikust ja valu. Puriinirikka toidu osakaalu vähendamine on levinud soovitus podagrahaigetele. See ei tähenda, et selliseid toite ei võiks üldse süüa – ülimalt soovitatav on aga neid tarbida võimalikult harva.
Puriinide sisaldus on kõrgeim järgmistes toitudes:
- punane liha, soolaliha (nt sink, peekon);
- elundid (nt maks);
- puljong (eriti puljongipulber) ja sült;
- õlu ja muu alkohol;
- mõned mereannid (nt ranna- ja kammkarbid).
On uuringuid, mis kinnitavad, et mõnel puriinirikkal köögiviljal, näiteks lillkapsal, seentel ja ubadel, ei ole liigeshaiguste ega põletiku tekkimisega mingit seost.
Toidupäeviku pidamine võib aidata jälgida keha reaktsioone, mis tekivad seoses konkreetsete toitudega ning seejärel teha teadlikud valikud toidulaua katmiseks.
Artiklis on kasutatud materjale uudislehest Medical News Today ja infoportaalist arst.ee. Artikkel ilmus esimest korda 16. juuli 2020.