Miks kõht valutab ja millal tuleks pöörduda arstile?

PM Tervis
Copy
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne.
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne. Foto: Shutterstock

Kõhuvalu on sage probleem igas vanuses inimeste jaoks, kusjuures põhjusi võib olla väga palju. Miks kõht valutab ning millal tuleks murega pöörduda arsti poole, räägib BENU veebiapteeker Triin Hirvlaan.

Hirvlaan kinnitas, et on erinevat sorti kõhuvalusid, mistõttu on ka põhjusi selleks väga palju. «Kergemad neist on kõhugaasid, mille sümptomid on punnis kõht ja gaasid. Kõhupuhitusi põhjustab teatud toitude söömine ning ka see, kui söömise ajal neelata koos söögiga õhku alla,» selgitas ta.

Lisaks võivad valu põhjustada lihtsamad seedehäired ehk kõhukinnisus, mis on tingitud liiga ühekülgsest toitumisest ja vähesest liikumisest, hormonaalsetest muutustest kehas või hoopis mõnest ravimist.

Pole ka harv juhus, kui valu tekitab kõhulahtisus. «See võib olla tingitud kõhuviirustest ehk noro-, rota- või adenoviirustest, toidumürgitusest, toidutalumatusest või teatud ravimite võtmisest. Kõhuvalu põhjustab naistel sageli menstruatsioon,» lisas Hirvlaan.

Ka toitumine võib olla süüdlane

Järjest rohkem teadvustatakse ühiskonnas toidutalumatusest tingitud kõhuhädasid. Ka Hirvlaane sõnul võivad laktoosi- ja gluteenitalumatus ning teatud allergiad põhjustada kõhulahtisust, puhitust ning sageli valu.

Ent kõhumurede põhjus võib olla ka erinevad toidud või teatud toitude vähene söömine. «Näiteks on seedimise toetamiseks vajalik süüa kiudainerikkaid toite, sealhulgas herneid, ube, brokolit, täisteratooteid, õuna ja kuivatatud puuvilju. Ent kaunviljade või kapsaste söömine võib tekitada samuti kõhugaase,» nentis ta.

Soolegaaside vähendamiseks on veebiapteekri sõnul saadaval nii käsimüügiravimeid kui ka traditsiooniliselt kasutatavaid vahendeid. «Näiteks võib kõhugaaside puhul aidata nii köömne-, piparmündi või ka apteegitillitee,» rääkis ta.

Kõhupuhituse korral kasutatakse abistava vahendina sageli söetablette. «Lisaks võivad selle vastu aidata simetikooni sisaldavad preparaadid, mille toimel hakkavad gaasimullid lahustuma, mille järel saab vabanenud gaas eralduda tavapärasel viisil,» selgitas Hirvlaan.

Põhjust ise diagnoosida ei tasu

Hirvlaan paneb südamele, et kõhuvalu põhjust ei tasu inimesel omapäi diagnoosida – püsivate kaebuste korral tasub kindlasti pöörduda perearsti poole.

«Perearsti vastuvõtule tuleks kindlasti minna näiteks siis, kui urineerida on valus, kõhulahtisus või kõhukinnisus ei möödu mõne päeva jooksul, näha on järsku kaalukaotust, tekib probleeme neelamisega, valu on pidev ja ei kao või tuleb korduvalt tagasi ning kui tualetis käies on tekkinud seletamatu vereeritus,» loetles Hirvlaan põhjusi.

Kui aga kõhuvalu on tugev ja süveneb kiiresti, tuleks kiiremas korras pöörduda erakorralise meditsiini osakonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles