USAs domineerivaks muutunud uus koroonatüvi tõstab nakatumise ohtu

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad
Koroonaviirus ja antikehad Foto: Shutterstock

Uusim omikroni võsu, BA.5, on kiiresti muutunud USAs domineerivaks koroonatüveks ja kergitab haigusjuhtude arvu üle kogu riigi, kirjutab Washington Post.

Koroonalaine ulatus on ebaselge, sest enamik inimesi testib end kodus või ei testi üldse. USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse andmeil on viimase nädala jooksul teatatud keskmiselt veidi enam kui 100 000 uuest juhtumist ööpäevas. Nakkushaiguste ekspertide hinnangul võib aga ööpäevane uute haigusjuhtude arv tegelikult ulatuda miljonini, ütleb Eric Topol, Scripps Researchi uurimisinstituudi professor, kes jälgib pandeemiatrende.

Vaktsiinidest ja varasematest koroonanakkustest pärinevad antikehad pakuvad BA.5 vastu piiratud kaitset, mistõttu Topol nimetab seda «viiruse halvimaks versiooniks, mida oleme näinud».

Teised eksperdid märgivad, et vaatamata riiki tabanud mitmele järjest nakkavamale omikroni alamvariantide lainele, ei ole veel märkimisväärselt tõusnud haiglaravi vajadus. Washington Posti kogutud andmete kohaselt vajas reedel üleriigiliselt Covidi tõttu haiglaravi umbes 38 000 inimest. Arv on alates märtsi algusest pidevalt tõusnud, kuid jääb oluliselt alla rekordilisele 162 000 patsiendile, kes olid Covidi tõttu haiglas jaanuari keskel. Keskmine päevane Covid-19 tõttu surnud inimeste arv oli reedel 329 ja pole viimase kahe kuu jooksul eriti muutunud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles