Uuringus ilmnes viga toitumises, mis kannustab Alzheimerit

PM Tervis
Copy
Alzheimer toob kaasa erinevate funktsioonide halvenemise.
Alzheimer toob kaasa erinevate funktsioonide halvenemise. Foto: Shutterstock

Uus uuring näitas, et rasvased toidud ei pruugi mitte ainult suurendada vöökohta, vaid ka kahjustada aju.

Rahvusvahelises uuringus tuvastati, et hiirtel, kelle toit oli 30 nädala jooksul kõrge rasvasisaldusega, mille tulemuseks oli diabeet, vähenesid mõttetegevuse ja mäluga seotud võimed, süvenesid ärevus, depressioon ja Alzheimeri tõbi.
Ajufunktsiooni kahjustusega kaasneva aeglasema ainevahetuse tõttu oli neil ka suurem tõenäosus kaalus liigselt juurde võtta.
Ajakirjas Metabolic Brain Disease leiud avaldanud neuroteadlane Xin-Fu Zhou ja biokeemik dotsent Larisa Bobrovskaja ütlevad Medical Xpressis, et uuring lisab tõendeid andmetele, mis seostavad kroonilist rasvumist ja diabeeti Alzheimeri tõvega, mida põeb prognooside kohaselt 2050. aastal 100 miljonit inimest.
«Rasvumine ja diabeet kahjustavad kesknärvisüsteemi, süvendades psühhiaatrilisi häireid ja kognitiivset langust. Näitasime seda oma uuringus hiirtega,» ütleb Bobrovskaja.
Uuringus määrati hiired juhuslikult standardtoidule või kõrge rasvasisaldusega dieedile 30 nädalaks, alates kaheksandast elunädalast. Toidu tarbimist, kehakaalu ja glükoosi taset mõõdeti erinevate ajavahemike järel, samuti tehti glükoosi- ja insuliinitolerantsuse teste ning uuriti funktsionaalse käitumise düsfunktsioone.
Suure rasvasisaldusega dieedil olnud hiired võtsid palju kaalus juurde, neil tekkis insuliiniresistentsus ja nad hakkasid tavatoidul olevate hiirtega võrreldes ebanormaalselt käituma.
Geneetiliselt muundatud Alzheimeri tõvega hiirtel täheldati rasvarikka dieedi korral kognitsiooni ehk käitumises väljenduvate mälu- ja mõtteprotsesside olulist halvenemist ja patoloogilisi muutusi ajus.
«Rasvunud inimestel on umbes 55 protsenti suurem risk depressiooni tekkeks ja diabeet kahekordistab selle riski,» ütleb Bobrovskaja.
«Meie leiud rõhutavad ülemaailmse rasvumisepideemiaga tegelemise tähtsust. Rasvumise, vanuse ja diabeedi kombinatsioon põhjustab suure tõenäosusega kognitiivsete võimete langust, Alzheimeri tõbe ja muid vaimse tervise häireid.»
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles