Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

AVASTUS Loote rauavarusid mõjutab üllatav tegur

Copy
Rasedus.
Rasedus. Foto: Shutterstock

Kui naine kogeb kroonilist stressi raseduse hilises staadiumis, võib see vähendada raua imendumist lootel koguni 15 protsendi võrra, selgub Washingtoni ülikooli Seattles asuva meditsiinikeskuse teadlaste juhitud uuringust.

Ajakirjas Scientific Reports avaldatud uuringus leidis rahvusvaheline teadlaste meeskond, et rasedate teise ja kolmanda trimestri rauavajadus võib suureneda kaheksa korda, kuid loote raua omastamise võime võib väheneda 15 protsendi võrra, kui ema on kroonilises stressis. Rauapuuduse mõju on meessoost loodetel märgatavam, teatasid uurijad.

Rasedad peaksid seega jälgima stressitaset ja proovima stressi leevendada lõõgastustehnikate abil. Kui krooniline stress püsib, tuleks kaaluda rauapreparaatide kasutamist ja jälgida vastsündinute vere rauasisaldust pärast sünnitust, ütles dr Martin Frasch, üks uuringu autoreid ja Washingtoni ülikooli meditsiinikooli sünnitusabi ja günekoloogia abiprofessor pressiteates.

«Me tuvastasime seose rasedusaegse kroonilise stressi ja vastsündinu raua homöostaasi vahel,» ütles Frasch. «Mõju on paljudel juhtudel seotud ema vanuse ja sotsiaalmajandusliku staatuse või haridusega, kuid see rõhutab õiglasema tervishoiu tähtsust raseduse ajal kui võimsat vahendit sünnieelse ja -järgse aju arengu parandamiseks.»
Ta lisas, et pelgalt sünnieelsete vitamiinide võtmine ei pruugi aidata.
«See ei pruugi korvata puudujääki, mida me näeme,» ütles ta. «Pea pooled emad on rauapuuduses.»
Frasch selgitas, et looted kohanduvad tavaliselt hästi ema rauataseme mõõdukate muutustega. «Täheldasime, et emade kroonilise stressi tingimustes suudavad meessoost looted oma rauataset reguleerida vähem kui naissoost looted – ja me teame, et see võib mõjutada nende neuroloogilist arengut pärast sündi,» ütles ta.

Uuringus jälgiti Saksamaal 164 rasedat, kes hinnati kas stressis olevaks või mitte. Nende naiste loodete raua omastamist võrreldi kontrollrühma omaga. Loote nabaväädivere rauanäitajaid mõõdeti sündides 107 patsiendil.

Keskmine rase naine vajab umbes 30 mg rauda päevas, et korvata täiendava veremahu, areneva platsenta ja kasvava loote vajadusi. Enamik kombineeritud sünnieelseid vitamiine sisaldab peaaegu kahekordse koguse rauda, mida vajab naine, kes ei ole rase.
Uuringud on varem teatanud, et arenenud riikides on kuni pooltel rasedatel rauapuudus, mis omakorda võib põhjustada madalat sünnikaalu või mõjutada loote neuroloogilist arengut. Frasch ütles, et stress on juba ammu teadaolevalt mõjutanud loote aju arengut. Ta lisas, et loote stressi on seostatud järgnevate neuropsühhiaatriliste seisunditega, nagu aktiivsus- ja tähelepanuhäire, samuti Parkinsoni ja Alzheimeri haigus.
Uuringus märgiti, et raseda kogetud stressi jälgimine kantava seadme või regulaarsete kontrollide kaudu võib ära hoida lapse arengu mahajäämust pärast sündi.
Frasch ütles, et sama uurimisrühma järgmises uuringus, mis algab sel suvel, uuritakse võimalusi, kuidas võidelda emade stressiga jooga, meditatsiooni ja muude lõõgastustehnikate abil.
Tagasi üles