AVASTUS ⟩ Koroonaviirus võib püsida lihatoodetel elujõuline üllatavalt kaua

PM Tervis
Copy
Viirus on ka sügavkülmas visa.
Viirus on ka sügavkülmas visa. Foto: Shutterstock

SARS-CoV-2 sarnased viirused on külmkapis või sügavkülmas olevatel lihatoodetel eluvõimelised kuni 30 päeva, kirjutab Ameerika mikrobioloogiaühingu ajakiri Applied and Environmental Microbiology.

Uuringus kasutati surrogaatidena kana, veise- ja sealiha ning lõhet, samuti asendusviirusi, millel on sarnane ogavalk SARS-CoV-2 viirusega, ütles uuringu autor, dr Emily S. Bailey Ameerika mikrobioloogiaühingu teates.
Uurijad hoidsid tooteid nii külmkapis, kus temperatuur oli neli kraadi, kui ka sügavkülmas temperatuuril -20 kraadi.
«Kuigi te ei pruugi liha hoida külmikus 30 päeva, võite seda nii kaua hoida sügavkülmas,» ütles Bailey. «Leidsime isegi, et viiruseid saab pärast nii pikka aega (külmutatult) kultiveerida.»
Uurijad viisid uuringu läbi pärast seda, kui said teada, et Kagu-Aasias esines Covid-19 puhanguid ilma eelneva levikuta kogukonnas. «Nende kogukondade aruanded viitasid sellele, et viiruse allikaks võisid olla pakendatud lihatooted, mis on toodetud piirkondades, kus levis SARS-CoV-2,» ütles Bailey. «Meie eesmärk oli uurida, kas sarnased viirused võiksid selles keskkonnas ellu jääda või mitte.»
Uuring on oluline, kuna SARS-CoV-2 võib paljuneda nii soolestikus kui ka hingamisteedes, ütles Bailey.
Uuringus kasutasid uurijad surrogaatidena ühte RNA-viirust ja kahte loomade koroonaviirust, hiire hepatiidi viirust ja gastroenteriidi viirust.
Kõiki kolme viirust on varem kasutatud uuringutes SARS-CoV-2 asendavate viirustena.
«Toiduainete ja toidu töötlemise pindade, töötajate käte ja näiteks nugade saastumise vältimiseks on vaja teha jätkuvaid jõupingutusi,» kirjutasid uurijad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles