Sea süda siirati murranguni jõudmiseks surnud inimesele

PM Tervis
Copy
Siga. Pilt on illustreeriv.
Siga. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Kirurgid siirdasid uuringu raames geneetiliselt muundatud sea südame surnud inimesele, teatasid New Yorgi ülikooli Langone meditsiinikeskuse teadlased.

Protseduur oli esimene omataoline ja on verstapostiks püüdluses teha kindlaks, kas loomade elundeid saab muuta ja edukalt kasutada siirdamist vajavatel inimestel, kirjutab CNN.
72-aastane südame saaja Lawrence Kelly kuulutati ajusurnuks. Perekond annetas tema keha uuringuks, mille eesmärgiks oli teada saada, kui hästi modifitseeritud sea süda surnud inimese kehas töötab.
Pärast Kelly siirdamist juunis kordas uurimisrühm juuli alguses protseduuri teise surnuga, kelleks oli 64-aastane Alva Capuanoga.
Need siirdamised järgnesid Marylandi ülikooli jaanuaris tehtud protseduurile, mille käigus siirati sea süda elavale inimesele, kes märtsis suri.
Langone'i siirdamisinstituudi direktor dr Robert Montgomery ütles, et protseduurid võimaldavad põhjalikumalt uurida, kui hästi inimese keha talub sea südant. Surnukehadel saab protseduuri läbi viia sagedamini, mis tähendab rohkem teavet.
Montgomery lisas, et uuring oli ainulaadne, kuna üritati jäljendada reaalseid tingimusi, näiteks mitte kasutades eksperimentaalseid seadmeid ja ravimeid.
Pärast siirdamist viisid teadlased kolm päeva läbi katseid, et jälgida, kui hästi süda vastu võeti, samal ajal hoides keha elus masinate abil.
«Varajase äratõukereaktsiooni märke ei täheldatud ja süda töötas normaalselt tavapäraste siirdamisjärgsete ravimitega ja ilma täiendava mehaanilise toeta,» seisis meditsiinikeskuse pressiteates.
Lisaks ütlesid teadlased, et nad ei leidnud mingeid märke sigade tsütomegaloviirusega (pCMV) nakatumisest, mida eksperdid on pidanud võimalikuks takistuseks sea organite kasutamisel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles