Covidi järgselt kulus naisel kööki kõndimiseks kaks tundi ja ta suundus ohtlikule «verepesule»

PM Tervis
Copy
Veresoone sein.
Veresoone sein. Foto: Shutterstock

Pika Covidi kurnavatest sümptomitest vabanemiseks on osa haigeid kulutanud kümneid tuhandeid eurosid, et reisida üle Euroopa tõestamata mõjuga verepesuprotseduurile, vahendab British Medical Journal.

«Verepesu» ehk aferees hõlmab vere eraldamist, selle filtreerimist lipiidide ja põletikuliste valkude eemaldamiseks ning vere uuesti kehasse viimist.
Saksa nefroloogiaühing peab afereesi viimaseks võimaluseks ravimatute lipiidihäiretega inimestel. Pikaajalise Covidiga haigetega ei ole kliinilisi uuringuid läbi viidud ja ekspertide sõnul seisab ravi teaduslik põhjendus savijalgadel.
Afereesiga kaasneb verejooksu ja infektsioonide oht, samuti võib tekkida reaktsioon protseduuris kasutatavatele ainetele.

Kööki jõudmiseks kulus kaks tundi

British Medical Journal uurimus näitas, et üks Hollandist pärit patsient kulutas peaaegu kõik oma säästud Küprosel, et teha seal verepesuprotseduur, mis ei parandanud tema sümptomeid.
Hollandlannat tabas SARS-CoV-2 2020. aasta novembris ja tal tekkis nii suur väsimus, et kööki kõndimiseks kulus kaks tundi. Samuti esines tal südamepekslemine, õhupuudus, valu rinnus ja aju oli justkui udu sees. Mitmed meditsiinilised testid ei näidanud midagi ebatavalist, mis on pika Covidi puhul normaalne.
Hollandlanna lahkus töölt 2021. aasta novembris pärast seda, kui üritas kaks korda tööle naasta. Ta liitus Facebooki grupiga pika Covidiga inimestele ja silmas mitmeid jutuajamisi Saksamaa kliinikust, mis pakkus afereesi.
Otsustades protseduuri proovida, sõitis ta 2022. aasta märtsis Küprosel asuvasse «Pika Covidi keskusesse». Ta üüris rannas korteri ja veetis seal kaks kuud, saades kuus afereesitsüklit, igaüks hinnaga 1685 eurot.
Küprosel viibides läbis ta üheks hapnikuravi tsüklit, mille käigus patsient hingab hapnikku kõrgsurvekambris. Ta proovis ka veenisisest vitamiinitilgutit ja D-vitamiini süsti.
Miski ei aidanud. Niinimetatud ravid röövisid tema säästud, ilma et selle eest oleks midagi ette näidata.
Saksamaal, Šveitsis ja Türgis on kliinikuid, mis pakuvad afereesi pika Covidiga inimestele. Aferees vähendab väidetavalt vere kleepuvust ja parandab vereringet väikseimates veresoontes, eemaldades pika Covidiga inimestel mikrohüübed. Ravi pakkujad väidavad, et patsiendid ei saa aastaid oodata kliiniliste uuringute lõpuleviimist, kui neil on elu segavad seisundid, ja et seal kaaluvad eksperimentaalsete protseduuride võimalikud kasud mõne patsiendi puhul üles riskid.
Siiski ei ole avaldatud ja eelretsenseeritud uuringuid, mis näitaksid, et aferees aitab ravida pikka Covidit.
«Kuna me ei tea, kuidas need moodustuvad, ei saa me öelda, kas see ravi peatab mikrohüüvete kordumise,» ütles Leedsi ülikooli meditsiinikooli vaskulaarbioloogia professor Robert Ariens.
«(Mikrohüübed) võivad olla haiguste biomarkerid, kuid kuidas me teame, et need on põhjuslikud?» ta ütles. «Kui me ei tea mikrohüüvete moodustumise mehhanisme ja seda, kas neid põhjustab haigus või mitte, tundub ennatlik kavandada ravi mikrohüüvete eemaldamiseks, sest nii aferees kui ka kolmekordne antikoagulatsioon ei ole riskideta nagu verejooksud.»

Pika Covidi põhjus on endiselt teadmata

Antikoagulatsioon ehk trombide tekke vältimiseks kasutatav protsess võib põhjustada verevalumeid, nina- ja ajuverejooksu, mistõttu vajavad patsiendid pikaajalist jälgimist, mis on keeruline, kui nad saavad ravi teises riigis.
Pika Covidi põhjus on endiselt teadmata.
Üks juhtivaid teooriaid on see, et pikaajaline Covid on põhjustatud väikestest verehüüvetest kopsudes ja muude elundkondade veresoontes, takistades verevoolu ja hapniku ülekannet kehas.
Teised teooriad oletavad, et pika Covidi põhjustab immuunsüsteem või kehas viibiv viirus. Mõned eksperdid arvavad, et see võib olla kõigi kolme kombinatsioon.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles