Mäluprobleemide eelmäng: selline hulk alkoholi nädalas soodustab raua kuhjumist ajusse

PM Tervis
Copy
Alkohol on kaikaks sujuvas ajutöös.
Alkohol on kaikaks sujuvas ajutöös. Foto: Shutterstock

Seitsme alkoholiühiku ehk 56 grammi ja enama puhta alkoholi tarbimine nädalas on seotud aju kõrgema rauasisaldusega, selgus Medical Xpressi andmeil pea 21 000 inimest hõlmanud uuringust. Raua kogunemist ajus on seostatud Alzheimeri ja Parkinsoni tõvega ning see on potentsiaalne mehhanism alkoholiga seotud kognitiivse võimekuse languseks, mis tähendab näiteks halvemat mälu, tähelepanu ja mõtlemisega seonduvat võimekust.

Uuringus selgunu tähendab argielusse ümber rehkendatult seda, et neli pudelit pooleliitrist õlut nädalas annavad juba aju võimekusele märkimisväärse löögi.
Üks alkoholiühik sisaldub Tervise arengu instituudi andmeil näiteks 244 milliliitris õlles (5,2%), 282 milliliitris siidris (4,5%) ja 106 milliliitris (12%) veinis. 
Üha enam on tõendeid selle kohta, et isegi mõõdukas alkoholitarbimine võib aju tervist kahjustada. Anya Topiwala Oxfordi ülikoolist uuris kolleegidega seoseid alkoholitarbimise ja aju rauataseme vahel, tulemused avaldati teadusajakirjas PLOS Medicine. Nende 20 965 uuritavat Ühendkuningriigi biopangast teatasid, kui palju nad alkoholi tarbivad, ja nende aju uuriti magnetresonantstomograafia abil. Sellega uuriti ka peaaegu 7000 inimese maksa, et hinnata süsteemse raua taset. Kõik inimesed läbisid vaimse ja motoorse funktsiooni hindamiseks mitmeid lihtsaid teste.
Osalejate keskmine vanus oli 55 aastat ja 48, 6 protsenti olid naised. Kuigi 2,7 protsenti vastanutest pidas end karsklasteks, tarbiti keskmiselt umbes 18 ühikut nädalas, mis tähendab umbes seitse ja pool purki õlut või kuus suurt klaasi veini.
Meeskond leidis, et alkoholitarbimine üle seitsme ühiku nädalas oli seotud kõrgema rauasisaldusega basaalganglionides – ajuosas, mis on seotud motoorsete liigutuste, protseduurilise õppimise, silmade liikumise, tunnetuse, emotsioonide ja muuga. Raua kogunemine mõnes ajupiirkonnas oli seotud halvema vaimse võimekusega.
«Seni suurimas uuringus leidsime, et rohkem kui seitsme alkoholiühiku joomine nädalas on seotud raua kogunemisega ajus. Suurem aju rauasisaldus on omakorda seotud halvema kognitiivse jõudlusega. Raua kogunemine võib olla alkoholiga seotud kognitiivsete funktsioonide languse aluseks,» ütles Topiwala.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles