Avastati uus võimalus Alzheimeri eemal hoidmiseks

PM Tervis
Copy
Neuronite ühendusi takistavad ajus kuhjuvad amüloidvalgud.
Neuronite ühendusi takistavad ajus kuhjuvad amüloidvalgud. Foto: Shutterstock

Alzheimeri uudne ravi võib hõlmata vere välja vahetamist. See vähendas tõhusalt haiguse üheks tunnuseks olevate amüloidnaastude moodustumist hiirte ajus, vahendab Medical Xpress.

Houston Health terviseülikooli uues uuringus tehti Alzheimerit tekitavate amüloidvalkudega hiirtele verevahetusravi tervete hiirte verega.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Molecular Psychiatry.

«See artikkel annab tõestuse meditsiinipraktikas levinud tehnoloogiate, nagu plasmaferees või veredialüüs, kasutamise kohta, et «puhastada» Alzheimeri tõvega patsientide veri, vähendades toksiliste ainete kogunemist ajus,» ütles neuroloogiaprofessor Claudio Soto, kes juhtis uuringut.

Varasemad Soto ja ka teiste uuringud on näidanud, et Alzheimeri tõve puhul mängib keskset rolli, kui amüloid-beetavalgud niiöelda voldivad end valesti kokku ja kuhjuvad ajus. Seetõttu peetakse nende valkud kuhjumise ennetamist ja eemaldamist haiguse paljutõotavaks raviks.

Alzheimeri tõve ravi on olnud pikka aega suureks väljakutseks, kuna raviainete toimetamine läbi hematoentsefaalbarjääri on keeruline. Soto ja tema kaaskondlased avastasid viimaste uuringute kaudu, et Alzheimeri tõve ringluses olevate komponentidega manipuleerimine võib olla selle probleemi lahendamise võti.

«Aju veresooni peetakse klassikaliselt kõige läbitungimatumaks barjääriks kehas,» ütles dr Akihiko Urayama. «Oleme teadlikud, et barjäär on samal ajal väga spetsiifiline liides aju ja süsteemse vereringe vahel.»

Pärast mitut vereülekannet leidsid teadlased, et Alzheimeri tõvega hiirtel vähenes aju amüloidnaastude teke 40–80 protsendi võrra. See parandas ka vanade hiirte ruumilist mälu.

Kuigi täpne mehhanism, mille abil verevahetus vähendab amüloidnaastude teket ja parandab mälu, on praegu teadmata, on võimalusi mitmeid. Üks võimalik seletus on see, et amüloid-beetavalkude vähendamine vereringes võib aidata hõlbustada valgu ümberjaotumist mujale. Teine teooria on see, et verevahetus takistab mingil moel amüloid-beeta sissevoolu ajusse.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles