Šveitsi haiglad ei võta vastu Ukraina sõjas kannatanuid (5)

Copy
Stetoskoop
Stetoskoop Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Šveits ei võta oma haiglatesse ravile Ukraina sõjas kannatada saanud patsiente, teatas esmaspäeval valitsus, viidates riigi sõjalisele neutraalsusele ja raskustele tsiviilisikute eristamisel haavatute seas.

Ajalehe Tages Anzeiger andmeil olid mõned kantonid valmis positiivselt vastama Ukrainas kannatanute evakueerimist korraldava NATO Euro-Atlandi katastroofidele reageerimise koordinatsioonikeskuse vastavale palvele.

Neutraalne Šveits ei ole NATO liige.

Föderaalvalitsus vaatas rahvusvahelise taotluse läbi, kuid otsustas lõpuks sõjas haavatuid riiki ravile mitte lubada.

«Pärast taotlust arutati vastavate ametkondade ja föderaalametitega, kas Šveits võib ka antud juhul patsiente vastu võtta,» seisis välisministeeriumi avalduses.

«Šveits saab üldiselt pakkuda paremat toetust ja humanitaarabi kohapeal, kui patsiente Šveitsis vastu võttes. Lisaks on seoses sõjaväepatsientidega takistuseks neutraliteediseadus, arvestades, et tsiviil- ja sõjaväepatsientidel on raske vahet teha.»

Ministeerium rõhutas, et osana oma humanitaarabist toetab Šveits konfliktis vigastada saanud inimeste rehabilitatsioonimeetmeid.

Seal öeldakse, et Lvivi, Sumõ ja Tšernihivi peamistele haiglatele on tarnitud raviseadmeid ja pakutud füsioterapeutide väljaõpet.

Mõni päev pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 24. veebruaril otsustas Šveits olla solidaarne Euroopa Liidu naabirte sanktsioonidega Moskvale, murdes nii selle Alpi riigi traditsioonilise erapooletuse.

Šveitsi pikaajaline positsioon on relvastatud neutraalsus ja selles merepiirita Euroopa riigis on ajateenistus meestele kohustuslik.

Šveits nõudis juunis, et ta ei luba Šveitsi sõjavarustust kolmandate riikide kaudu Ukrainasse toimetada, järgides oma ranget sõjalist erapooletust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles