Ghanas on puhkenud eluohtlik Marburgi viirus, millele pole ravi (3)

PM Tervis
Copy
Kehavedelikega leviva Ebolaga sarnase viiruse vastu veel ravi pole, saab leevendada vaid sümptomeid.
Kehavedelikega leviva Ebolaga sarnase viiruse vastu veel ravi pole, saab leevendada vaid sümptomeid. Foto: Shutterstock

Ghana kinnitas, et riigis on esimene eluohtliku Marburgi viiruse puhang, pannes sellega naaberriigid kõrgendatud valmisolekusse. Eksperdid püüavad ohjeldada väga nakkavat Ebola-sarnast haigust, mille vastu pole heakskiidetud vaktsiini ega ravi, vahendab Forbes.

Marburg on väga nakkav viiruslik hemorraagiline palavik, mis kuulub Ebolaga samasse perekonda.

Viirus saadakse algselt puuviljanahkhiirtelt ja inimeste vahel levib see kokkupuutel nakatunu kehavedelikega, teatab WHO.

Haigus algab ootamatult ja sümptomid on kõrge palavik, lihasevalud, verejooks, tugevad peavalud, kõhulahtisus ja verine oksendamine.

Marburg põhjustab tõsist haigestumist ja võib lõppeda surmaga. Varasemate haiguspuhangutega seotud surmajuhtumite määr varieerub 24–88 protsendi vahel, olenevalt viiruse tüvest ja ravikvaliteedist.

Viiruse raviks ei ole heaks kiidetud vaktsiine ega ravimeetodeid – mitu neist on varases staadiumis –, kuigi toetav ravi, nagu vedelikuvaru taastamine ja spetsiifiliste sümptomite ravi, võivad väljavaateid parandada.

Ghana tervishoiuministeerium kinnitas pühapäeval kaks Marburgi viirushaiguse juhtumit pärast seda, kui viirus leiti kahe surnud patsiendi verest, kellel esinesid sellised sümptomid, nagu kõhulahtisus, palavik, iiveldus ja oksendamine. See on esimene haiguspuhang riigis ja alles teine ​​kord, kui haigus avastati Lääne-Aafrikas. Ligi 100 inimest on pärast potentsiaalsete kontaktisikutena tuvastamist pandud karantiini. WHO Aafrika piirkonnadirektor dr Matshidiso Moeti kiitis riigi «kiiret reageerimist», hoiatades, et «Marburg võib kergesti käest ära minna ilma koheste ja otsustavate meetmeteta». WHO teatas, et toetab Ghana tervishoiuametnikke ja on võtnud ühendust naaberriikidega ja nad on valvel.

Nahkhiired on haiguse peremehed

Marburg on haruldane, kuid tõsine haigus. Aafrika puuviljanahkhiired on viiruse loomulikud peremehed – nakatunud nahkhiired ei näita ilmseid haigusnähte –, kuid mõnikord levib Marburg primaatidele, sealhulgas inimestele, avaldades laastavat mõju.

Ghana tervishoiuametnikud on soovitanud inimestel vältida nahkhiirte hõivatud koopaid ja kaevandusi, et vähendada viiruse leviku ohtu, ning liha enne tarbimist põhjalikult küpsetada.

Viirus tuvastati esimest korda 1967. aastal pärast mitut samaaegset haigusjuhtu, mis olid seotud nakatunud laboriahvidega  Saksamaal Marburgis ja Frankfurdis, Belgradis, seejärel Jugoslaavias. Sellest ajast alates on esinenud Marburgi viirushaiguse puhanguid, näiteks Kongos aastatel 1998–2000, mis on tapnud sadu inimesi.

Marburgi viirushaiguse diagnoosimine võib olla keeruline, kuna paljud nähud ja sümptomid on sarnased teiste nakkushaigustega, nagu malaaria või kõhutüüfus või muud «veripalavikud», nagu Ebola.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles