Teadlaste sõnul võib populaarne toit mälu parandada

PM Tervis
Copy
Pidev stress mõjutab ka aju.
Pidev stress mõjutab ka aju. Foto: Shutterstock

Toitumisspetsialistid ei soovita tavaliselt šokolaadi söömist, kuna see võib sisaldada palju kaloreid, rasva ja suhkrut. Kakaol, šokolaadi peamisel koostisosal, mis on saadud kakaotaime seemnest, on aga mitmeid omadusi, mis võivad olla kasulikud nii kehale kui ka vaimule, vahendab Medical Xpress.

Puhas kakao on väga toitev ja võimas antioksüdantide allikas — viimased on ained, mis võivad vabade radikaalide põhjustatud rakukahjustusi ära hoida või aeglustada. Vabad radikaalid on ebastabiilsed ja väga reaktiivsed molekulid, mida keha toodab reageerides keskkonnastressile, ja need on seotud vananemise ja haigustega. Lisaks on leitud, et kakao aitab reguleerida vererõhku ja takistab kognitiivsete funktsioonide, näiteks mälu ja õppimisvõime, halvenemist.

Hoolimata nendest potentsiaalselt kasulikest omadustest sisaldavad šokolaaditahvlid harva ainult kakaod, vaid ka suhkrut, õlisid, võid ja muid kehale ebatervislikke koostisosi. Seetõttu on kõige tervislikum šokolaaditüüp tume šokolaad, mis sisaldab suures koguses kakaod.

Iraani Isfahani meditsiiniülikooli teadlased viisid rottidega hiljuti läbi uuringu, milles uuriti tumeda šokolaadi tarbimise harjumuste mõju ajurakkude vahelistele ühendustele piirkonnas, mida tuntakse hipokampuse nime all. Nende leiud, mis avaldati ajakirjas Nutritional Neuroscience, viitavad sellele, et tumeda šokolaadi tarbimine võib avaldada kasulikku mõju isolatsioonistressi all kannatava inimese ajule.

«Kuigi stress põhjustab aju talitlushäireid, on tumeda šokolaadi tarbimisel positiivne mõju ajufunktsioonidele,» kirjutasid teadlased oma artiklis.

Nad soovisid kindlaks teha, kas erineval määral tumeda šokolaadi söömine mõjutab hipokampuses asuvate ajurakkuse vaheliste ühenduste tugevust ja plastilisust, mis soodustab kohanemisvõimet.

Isolatsioonis ja seetõttu stressis rottidele anti tumedat šokolaadi, aga erineval hulgal.

«Kohustuslikul dieedil olevad stressis rotid said ainult tumedat šokolaadi ja valikulisel dieedil olevad rotid said piiramatult toitu ja/või tumedat šokolaadi,» kirjutasid teadlased. «Samuti said piiratud dieedil olevad stressis rotid vabalt sööta, aga ainult neli grammi tumedat šokolaadi päevas.»

Teadlased mõõtsid ka rottide toidutarbimist ja kehakaalu. Selgus, et kõik tumeda šokolaadi tarbimise harjumused vähendasid nii rottide toidutarbimist kui ka kehakaalu. Kõige tugevam mõju oli aga rühmades, kus rotid olid kas kohustatud tarbima ainult tumedat šokolaadi või nad võisid seda näksida enda voli järgi.

Katsed näitasid ka, et tumeda šokolaadi süstemaatiline tarbimine võib leevendada kroonilise isolatsioonistressi kahjulikku mõju hipokampuse piirkonna rakuühendustele, soodustades kohanemisvõimet toetavat plastilisust. Sellel oleks omakorda kasulik mõju nii mälule kui ka õppimisele.

Kui tulemused kinnitatakse tulevastes uuringutes inimestega, saaks tõendatud kakao positiivne mõju ajule ja funktsionaalsele vaimsele võimekusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles