Uuringust ilmnes, millest sõltub paljuski ülekaal

PM Tervis
Copy
Noored inimesed läbivad mitu elumuutust, mis kipuvad kergitama kehakaalu.
Noored inimesed läbivad mitu elumuutust, mis kipuvad kergitama kehakaalu. Foto: Shutterstock

Kuigi varasemate uuringute põhjal mõjutavad kehakaalu nii geenid kui ka kodune keskkond, sõltub see Briti teadlaste uuringu kohaselt paljuski muudest asjaoludest, vahendab Novaator.

Londoni ülikooli kolledži teadlased kasutasid oma töös MRC Riikliku tervise- ja arenguküsitluse andmeid 1946. aastal sündinud 5362 inimese kohta nende teise ja 69. eluaasta vahel. Ilmnes, et nii keskkonna kui ka geenide tähtsuse mõju inimese tõenäosusele rasvuda võivad tema elu jooksul muutuda.

Täpsemalt selgus, et lapseeas oli geneetika ja ülekaalulisuse vahel õrn seos, mis muutus inimese vananedes ehk teisemeast 69. eluaastani tugevamaks. Ilmnes ka, et kehvema sotsiaalmajandusliku taustaga inimestel oli kehakaal alates teismeeast eakaaslastest kõrgem. 

Mida vanemaks inimesed said, seda enam neil kaaluerinevusi esines, kuid neid ei saanud selgitada enam ainult geenide ega päritoluga. Geenidest sõltus ainult kümme ja ühiskondlikust taustast ainult neli protsenti kaaluerinevusest. See tähendab, et kumbki neist tegureist ei ennusta inimese kaalu kuigi hästi ja uurima peaks muidki mõjureid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles