Uuringust ilmnes, milliste haiguste tekkeriski tõstab Covid-19 põdemine

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale Foto: Shutterstock

Pärast Covid-19-sse haigestumist on ka suurem tõenäosus haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ja diabeeti, eriti kolme kuu jooksul pärast nakatumist, leidsid Briti teadlased teisipäeval avatud juurdepääsuga ajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuringus.

Covidit põdenud inimestel diagnoositi nelja nädala jooksul pärast nakatumist 81 protsendi võrra rohkem diabeeti ja nende risk haigestuda diabeeti oli 27 protsenti suurem koguni 12 nädala jooksul, selgitasid välja Londoni King’s College’i teadlased.

Covid-19 seostati ka südame-veresoonkonna diagnooside, suures osas ebaregulaarsete südamelöökide ja kopsude verehüüvete arvu kuuekordse suurenemisega.

Teadlased leidsid, et kardiovaskulaarse seisundi tekkerisk hakkas vähenema viis nädalat pärast nakatumist ja langes algtasemele või madalamale 12 nädala kuni aasta pärast.

Uuring näitas aga, et Covid-19 ei pruugi olla seotud südame-veresoonkonna haiguste ja diabeedi pikaajalise sagenemisega ning et patsiendid võivad pärast haigusest paranemist oma võimalusi uute haiguste tekkeks vähendada regulaarse treeningu ja tervisliku toitumisega.

Uurijad analüüsisid Inglismaal enam kui 428 000 Covid-19 patsiendi ja sama arvu Covidit mitte põdenu haiguslugusid, et teha kindlaks, kas nakkus on seotud diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste suurenenud riskiga.

Üha enam teadlasi nendib, et Covid-19 on mitut elundsüsteemi hõlmav seisund, mis võib põhjustada haigusi kogu kehas, kirjutasid uuringu autorid. Nad lisasid, et Covid-19 põhjustav viirus käivitab tõenäoliselt immuunvastused, mis tekitavad põletikku ja võivad põhjustada ka muid haigusi. Uuringus osalenud Covid-19 patsiendid olid aga ka suurema tõenäosusega ülekaalulised ja neil oli muid tervisehäireid, mis võisid mängida rolli diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste tekkes.

Nature teadusajakirjas varem ilmunud uuring näitas, et USA veteranide hulgas seostati isegi kergeid Covid-19 juhtumeid südameataki ja insuldi suurenenud riskiga.

Loe, kelle jaoks on teise tõhustusdoosi tegemine eriti oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles