WHO arutab ahvirõugete kuulutamist üleilmseks hädaolukorraks (2)

Copy
Ahvirõuged. Pilt on illustratiivne.
Ahvirõuged. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) eksperdid kogunevad neljapäeval arutama, kas ahvirõugete puhang kujutab endast ülemaailmset tervishoiu hädaolukorda, mis on agentuuri kõrgeim hoiatustase.

WHO kriisikomitee teisel ahvirõugete teemalisel kohtumisel arutatakse haiguspuhangu üha hullenevat seisu. Praeguseks on teatatud pea 14 000 juhtumist üle 70 riigis.

Ahvirõugetesse nakatumine on alates mai algusest hoogustunud väljaspool Lääne- ja Kesk-Aafrikat, kus haigus tavaliselt levib.

WHO kriisikomitee arutas rahvusvahelise ulatusega rahvatervise hädaolukorra kehtestamist ka 23. juunil, kuid toona otsustati, et puhang ei ole selle lävendini veel jõudnud.

Nakkusjuhtude arv on sestsaati kasvanud ja haigus on viimase nädalaga levinud veel kuude riiki.

Kui kriisikomitee soovitab WHO juhil Tedros Adhanom Ghebreyesusel hädaolukord välja kuulutada, tehakse ka ettepanekuid haiguse leviku piiramise ja kriisi juhtimise kohta. Pole teada, millal otsusest avalikkusele teada antakse.

Üheksakümmend kaheksa protsenti ahvirõugete juhte on seni olnud noorte meeste seas, kes seksivad meestega, ja peamiselt linnapiirkondades, ütles WHO ahvirõugete ekspert Rosamund Lewis.

Haiguse sümptomide seas on kõrge palavik, turses lümfisõlmed ja tuulerõugetele sarnanev lööve.

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) andmeil oli esmaspäeva seisuga Euroopa majanduspiirkonnas kinnitatud 7896 haigusjuhtu 27 riigis.

Ahvirõugete vaktsiini varud on väiksed ja selle ainus tootja on hetkel Taani firma Bavarian Nordic.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles