ME SAAME HAKKAMA ⟩ Palun vabandust?!

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
«Palun vabandust, ehk me saaks selle teema nüüd lõpetada?»-tüüpi laused on selleks, et teist ­vaigistada ja ebamugav olukord kiirelt ­selja taha jätta.
«Palun vabandust, ehk me saaks selle teema nüüd lõpetada?»-tüüpi laused on selleks, et teist ­vaigistada ja ebamugav olukord kiirelt ­selja taha jätta. Foto: Shutterstock

Kõik, kes suhtlevad ­teiste inimestega, teevad ­vahel neile haiget. Sõna või teoga, kogemata või ­meelega, kergelt või ­hingepõhjani vapustavalt raskelt. Kõigis suhetes on ka arusaamatusi, konflikte, piiride ületamist ja lubaduste murdmist. Et suheldes aga päris katki ja alalõpmata tülli ei mindaks, ongi vaja osata vabandust paluda.

Kes meenutab omaenda lasteaiaaega või on jälginud teiste ­laste tegemisi, teab: andekspalumise tähtsat kunsti õpetatakse juba päris väikestele põnnidele.

Jah, andekspalumine on ­tähtis suurte organisatsioonide ja poliitikute kriisikommunikatsioonis, kasvatuse ja hea lastetoa puhul nagunii, aga eelkõige on tegemist igapäevase ning samas kahe inimese vahel väga emotsionaalse ja sügavalt isikliku suhtlusolukorraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles