Mida peaks teadma ahvirõugete ravist?

PM Tervis
Copy
Ahvirõuged. Pilt on illustratiivne.
Ahvirõuged. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Ahvirõugete viirus levib pea terves maailmas ja võib karta, et haigus toob kaasa Covid-19-ga sarnase pandeemia. Siiski kinnitavad eksperdid, et haigus on kerge ja taandub iseseisvalt. 

Paljud inimesed üle maailma on haiguspuhangu ajal ahvirõugetesse juba haigestunud, kuid CNN-i andmetel paranesid nad ilma spetsiifilise ravita. 

Vanderbilti ülikooli meditsiinikooli meditsiiniprofessor dr William Schaffner ütles väljaandele, et ahvirõugetega inimesed võivad ise paraneda, kuna viirus on iseenesest taanduv.

«Enamasti kulgeb haigus kergelt, sümptomid võivad olla ebameeldivad ja paranemine võib võtta aega, kuid oluline on see, et paranemine on võimalik,» lisas ta. 

Kuna ahvirõuged taanduvad iseenesest, pole selle vastu spetsiifilist ravi saadaval. USA toidu- ja ravimiamet (FDA) pole spetsiaalselt selle haiguse jaoks heaks kiitnud ühtegi ravimit. 

Haiguste tõrje ja ennetamise keskus (CDC) on aga soovitanud viirusevastast ravimit, mida müüakse kaubamärgi TPOXX all.

Kuigi ahvirõugete sümptomid sarnanevad rõugetega, on need märkimisväärselt kergemad. Ahvirõugete infektsiooni tavalisteks sümptomiteks on palavik, peavalu, kurguvalu, lümfisõlmede turse, seljavalu ja energiapuudus. Patsientidel tekib algstaadiumis ka lööve, mis hiljem areneb valulikeks kahjustusteks.

Vastuseks haiguspuhangule on USA valitsus julgustanud kõiki, kellel on ahvirõugete oht, eriti LGBTQ kogukonna liikmeid, end vaktsineerima.

CDC ütles, et inimesed peaksid end vaktsineerima nelja päeva jooksul pärast kokkupuudet ahvirõugetega. Kuid isegi ilma otsese kokkupuuteta on nakatumisohus olevatel inimestel tungivalt soovitatav vaktsineerida, kirjutab Medical Daily

«Vaktsineerimise eelised seisnevad selles, et inimesed, kes võisid enne lööbe tekkimist ahvirõugetega kokku puutuda, võivad vaktsineerimisest kasu saada kas haiguse täieliku spektri ärahoidmisel või haiguse raskuse vähendamisel,» ütles professor dr Jay Varma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles