Apteeker annab nõu: kuidas ravida ohatist?

BENU Apteek
Copy
Ohatis või herpes on nakkushaigus, mida põhjustab viirus nimega Herpes simplex.
Ohatis või herpes on nakkushaigus, mida põhjustab viirus nimega Herpes simplex. Foto: Shutterstock

Ohatised tekitavad palju valu ja ebameeldivust ning nende vastu võitlemine võib osutuda üpris keeruliseks. Kuidas ohatise teket ennetada ja kadumist kiirendada, selgitab Benu apteegi proviisor Jelena Karjagina.

Ohatis on viirushaigus, millesse nakatumine toimub otsese kontakti teel. Proviisori sõnul nakatuvad inimesed ohatisse sageli juba enne viiendat eluaastat. «Kui viirus satub organismi, siis sinna ta jääb ning säilib närvisüsteemi teatud sõlmedes,» rääkis Karjagina.

Ühtlasi võib ohatis püsida varjatult pikemat aega. «Uusi ägenemisi võivad põhjustada traumad, kuumus, UV-kiirgus, tugev stress ja teised tegurid, mis võivad tekitada immuunsüsteemi ajutist nõrgenemist,» tõi ta välja. Samuti on ohustatud immuunpuudulikkusega inimesed.

Alustada tuleb varakult

Ohatise ravi puhul kehtib kuldreegel, et raviga peaks alustama nii kiiresti kui vähegi võimalik. «Kui ohatis on juba mõnel korral välja löönud, võiks ohatisekreem olla juba käeulatuses,» märkis Karjagina.

Et ohatisest annavad sageli märku kihelus- ja põletustunne, võiks raviga alustada juba siis, mitte oodata, kuniks ohatis välja ilmub. Tõhusaks ravimiks on näiteks atsikloviiri kreem. «Atsikloviiri kreemi määritakse õhukese kihina nakatunud nahapiirkonnale viis korda päevas iga nelja tunni tagant ärkveloleku ajal,» selgitas proviisor.

Ravi võib reeglina kesta 4–5 päeva, kuid pikeneb vajadusel kuni 10 päevani. Kreemi manustatakse vatipulgaga ning selle pealekandmisel on oluline, et seda määritaks lisaks herpesenähtudega piirkonnale ka seda ümbritsevale nahale.

Kui aga vatipulka käepärast ei ole, võib kreemi määrida ka sõrmega, ent sellisel juhul tuleb olla väga tähelepanelik. «Juhul kui kreemi määritakse sõrmega, peaks hoolikalt pesema käsi nii enne kui ka pärast protseduuri,» toonitas ta. Atsikloviiriga ravi pole enam efektiivne, kui villidele tekib koorik. «Atsikloviiri kreem ei sobi limaskestadele ega silmadele,» sõnas Karjagina.

Teised võimalused

Ohatiste raviks kasutatakse ka ränigeeli, ohatise plaastreid ja spetsiaalset geeli, mis moodustab kokkupuutel õhuga õhukese kile. «Neid võib kasutada ohatise täieliku paranemiseni,» soovitas proviisor.

Kui aga huuleherpes kipub tihedalt korduma, võiks kasutada atsikloviiri tablette. «Ka sellisel juhul on oluline alustada ravi esimeste sümptomite ilmnemisel,» rõhutas ta.

Kuidas ennetada?

Proviisori sõnul võib uusi ägenemisi aidata ära hoida päikesekaitsega huulekreemide kasutamine, seda eeskätt näiteks tugeva päikesevalguse all viibides või soojemale maale reisides. Samuti võiks hoiduda stressist, mis sageli ohatise väljalöömist põhjustab.

Kuna ohatis levib otsese kontakti teel, tuleks eriti tähelepanelik olla teiste inimeste suhtes. Et vältida teiste pereliikmete nakatumist, on oluline säilitada elementaarset hügieeni. «Võimalusel võiks kasutada eraldi rätikuid, söögiriistasid, joogiklaase ja hügieenitarvikuid. Ühtlasi võiks hoiduda haige inimesega suudlemisest ja pesta hoolikalt käsi,» soovitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles