Kuidas hoida jalgade tervist pikkadel matkadel või reisidel?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suviseid puhkusi veedame enamasti kas reisides või kodumaal ringi matkates, mis tähendab, et kõndimist on sel ajal palju rohkem kui me tavaliselt harjunud oleme. Kuigi kehaline aktiivsus on igati tervislik, siis võib äkiliselt suurenenud koormus jalgadele ka probleeme tekitada. Millised on levinumad jalaprobleemid ja kuidas neid ennetada, selgitab Südameapteegi proviisor Mariana Džaniašvili.

Aktiivne puhkus võib kaasa tuua erinevaid muresid nagu marrastused, villid või muud nahakahjustused. Seega peaks matkadel alati desinfitseerimisvahendid kaasas olema, et kahjustatud nahka puhastada. Lisaks oleks hea kanda kaasas erineva suurusega plaastreid, elastiksidet ning pehmest kangast tehtud niiskeid salvrätikuid, mis sobivad nii näo, käte kui ka keha puhastamiseks. Keerulisematel maastikel võiks kotis olla ka jäägeel ja ühekordne kiirkülmakott, mis on tõhus abivahend kukkumiste, nihestuste ning väiksemate vigastuste leevendamiseks ja paistetuse alandamiseks.

Villide raviks ja ennetamiseks on apteegis spetsiaalsed vahendid

Jalavillid võivad tekkida kingade hõõrdumise ja surve tõttu, aga ka uutest jalanõudest, mis pole veel jala kuju võtnud. Suvel soodustab villide teket ka soojus ja niiskus. See põhjustab nahaärritust, punetust ja põletikku, mille tulemuseks on valulik vill.

Villide teket saab ennetada kasutades spetsiaalset ville ennetavat pulka, mis aitab vältida hõõrdumist, kuid ei tee jalgu libedaks. Villide tekke ärahoidmiseks sobib kasutada ka villiplaastreid. Plaastrid on diskreetsed ja mugavad, tõrjuvad vett, mustust ja baktereid ning kaitsevad uute villide tekkimise eest.

Lisaks saab neid asetada ka juba hõõrdunud kohtadele, et hoida ära edasine naha kahjustumine ning tekitada naha paranemiseks soodne keskkond. Mida varem hõõruvale kohale plaaster panna, seda parem. Kui vill on juba tekkinud, imab plaastri hüdrokolloidpadi haavavedeliku endasse ja kaitseb haava. Tekkinud geel hoiab niisutatuna närvilõpmeid, mistõttu väheneb ka valulikkus ning kiireneb naha paranemisprotsess. Suvel võiks villiplaaster igaks juhuks kogu aeg rahakotis kaasas olla.

Jalgade turse on ennetatav

Paljudel inimestel lähevad jalad pikkadel lennu-, bussi- või autoreisidel sundasendis olles turse. Turseid ja jalgade valulikkust vähendavad ning leevendavad ravisukad, -põlvikud ja -sukkpüksid. Kompressioonitooted soodustavad tänu astmelisele rõhujaotusele venoosset vereringet ja lümfi tsirkulatsiooni, hoides ära valu ja ebamugavustunnet ning vere kogunemist jalaveenidesse vähendades nii veenitromboosi tekke riski.

Tursetele saab leevendust ka jahutava toimega geelidest, mis sisaldavad mentooli ja eeterlikke õlisid. Geel jahutab, lõdvestab ja vähendab lihasepinget. Selliseid tooteid võib kasutada kuni neli korda päevas.

Oluline on valida jalutuseks sobiv jalanõu

Pikkadel matkadel või jalutuskäikudel tuleks alati kanda mugavaid ja hästi istuvad jalanõusid, mis on valitud vastavalt jala suurusele ja kujule. Varvastel peab olema liikumiseks ruumi – need ei tohi olla kokkusurutud. Liiga kitsad ja isegi pisut väikesed jalanõud võivad põhjustada traumasid, varbaliigeste põletikku ja koormuse ebaühtlast jaotumist. Ebasobivad jalanõud võivad põhjustada ka kiiret väsimust ja valu jalgades.

Võimalusel tuleks eelistada paksema tallaga ning stabiilsemaid jalanõusid, kuna vastasel juhul on jalgu kerge põrutada ning see soodustab ka villide teket. Vajadusel tuleb kasutada tallatugesid. Tallatoed, mis on jala järgi valmistatud, toimivad stabilisaatoritena, vältides liigset ülekoormust, ülekuumenemist ja ennetades villide teket. Õiged tugitallad aitavad koormust jalalabale ühtlustada ja vähendada kindlustades nii mugava käimise ja seismise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles