Teadlased parandavad noorte südameseiskumist põhjustavaid geene

, ajakirjanik
Copy
Max Jarmey oli sunnitud loobuma mägirattaspordist ja laskis siirata südamerütmi taastaja, sest tema isa suri südame äkksurma ja "pärandas" ka temale kardiomüopaatiat tekitavad geenid.
Max Jarmey oli sunnitud loobuma mägirattaspordist ja laskis siirata südamerütmi taastaja, sest tema isa suri südame äkksurma ja "pärandas" ka temale kardiomüopaatiat tekitavad geenid. Foto: Max Jarmey

Süstitav geene parandav ravim päriliku äkilise südameseiskumise vastu, mis võib tappa noori nende parimas eas, jõuab praktiliste ravikatseteni loodetavasti viie aasta jooksul.

Pärilikud südamelihase haigused võivad noortel põhjustada südame äkilist seiskumist või südamepuudulikkust, mille kulgu ei õnnestu raviga märkimisväärselt pidurdada. Ühendkuningriigis sureb igal nädalal 12 alla 35-aastast inimest diagnoosimata südamehaigusesse. Sageli on see põhjustatud pärilikust südamelihase haigusest ehk geneetilisest kardiomüopaatiast. Ligikaudu pooled kõigist südamesiirdamistest tehakse just kardiomüopaatia tõttu ja praegused ravimeetodid ei takista haigusseisundi progresseerumist.

Briti südamefond eraldas 30 miljonit naela rahvusvahelisele teadlaste meeskonnale, et laborite katseklaasides juba toimivad ravilahendused jõuaks kiiresti inimeste ravi praktikasse. Konkurssi võitnud meeskond püüab välja töötada esimesi ravimeid pärilike südamelihasehaiguste raviks, luues ülitäpseid geeniteraapia tehnoloogiaid, mis suudavad muuta või vaigistada neid surmavaid seisundeid põhjustavaid vigaseid geene.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles