Tavalised viirused võivad Alzheimeri tõbe tekitada

, ajakirjanik
Copy
Tuulerõugeid ja vöötohatist põhjustav Herpesvaricellae-zoster viirus (VZV) võib aktiveerida tavalist herpest ehk ohatist põhjustava herpes simplexi (HSV) viiruse ning käivitada nii ka Alzheimeri tõve tekke.
Tuulerõugeid ja vöötohatist põhjustav Herpesvaricellae-zoster viirus (VZV) võib aktiveerida tavalist herpest ehk ohatist põhjustava herpes simplexi (HSV) viiruse ning käivitada nii ka Alzheimeri tõve tekke. Foto: Tufts University

Vöötohatis võib aktiveerida "uinuvaid" herpesviiruseid, põhjustades põletikku ja Alzheimeri tõvega seotud valkude kuhjumist ajus.

Alzheimeri tõbi - kõige levinum dementsuse vorm - võib alata peaaegu märkamatult, maskeerudes esimestel kuudel või aastatel tihti mäluprobleemideks ja süütuks unustamiseks. Mis haigust põhjustab, jääb suures osas saladuseks.

Tuftsi ja Oxfordi ülikooli teadlased, kasutades kolmemõõtmelist inimese koekultuuri mudelit, mis jäljendab aju, on näidanud, et tuulerõugeid ja vöötohatist põhjustav Herpesvaricellae-zoster viirus (VZV) võib aktiveerida tavalist herpest ehk ohatist põhjustava herpes simplexi (HSV) viiruse ning käivitada nii ka Alzheimeri tõve tekke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles