Uuring näitab, kas vitamiinid aitavad ennetada kardiovaskulaarhaigusi ja vähki

PM Tervis
Copy
Vitamiinide tarvitamisest võib kasu olla inimestel, kellel on diagnoositud mõne vitamiini defitsiit.
Vitamiinide tarvitamisest võib kasu olla inimestel, kellel on diagnoositud mõne vitamiini defitsiit. Foto: Shutterstock

84 uuringu süstemaatiline ülevaade näitab, et vitamiinid ja toidulisandid on suures osas raha raiskamine ja neil puuduvad mitterasedate täiskasvanute puhul olulised kasud, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24

Ülevaade ei puuduta rasedaid, kellel on näidustatud foolhappe tarvitamine, vältimaks lootel neuraaltoru arengudefekte, ning imikuid ja väikelapsi, kelle skeleti ja hammaskonna normaalseks arenguks on vajalik D-vitamiini tarvitamine.

Multivitamiinide ja toidulisandite tarvitamine on edukas äri, mis järjepidevalt kasvab ja mille jätkuvat kasvu prognoositakse veelgi. 2014. aastal ütles töörühm, et tõendus on ebapiisav, et hinnata multivitamiinide kasusid ja kahjusid südame-veresoonkonnahaiguste (SVH) või vähi ennetuses. Eraldi anti soovitus mitte kasutada beetakaroteeni ja E-vitamiini SVH või vähi ennetuse eesmärgil.

Nüüd viidi läbi 84 uuringu süstemaatiline analüüs. Selgub, et vitamiinid on tõhus raha raiskamine ja jätkuvalt ei ole piisavalt tõendeid, et nende tarvitamine aitaks SVH või vähki ennetada. Ei ole olemas tablette, mis hoiaksid inimesed tervetena – parim lootus seda teha on tervislikul toitumisel ja kehalisel aktiivsusel.

Kahjude analüüsis, kuhu haarati lisaks randomiseeritud uuringutele ka jälgimisuuringud, leiti, et A-vitamiin võib suurendada reieluukaelamurdude riski, E-vitamiin võib suurendada hemorraagilise insuldi riski ning C-vitamiin või kaltsium võivad soodustada neerukivide teket.

Vitamiinide tarvitamisest võib kasu olla inimestel, kellel on diagnoositud mõne vitamiini defitsiit või kellel on haigused või seisundid, mis soodustavad teatud vitamiinide defitsiidi kujunemist, näiteks võib kaltsiumi ja D-vitamiini kasutamine olla vajalik osteopeeniaga patsientidel.

Piiratud aega arsti või õe vastuvõtul saab vitamiinijutu asemel kasutada hoopis tõeliste tuntud riskitegurite osas nõustamisele, näiteks suitsetamine, alkoholitarvitamine, ülekaal või kehaline aktiivsus. Puu- ja köögiviljade tarvitamine on seotud väiksemate SVH ja vähi riskidega, kuid nendes sisaldub pikk loetelu vitamiinidest, fütokemikaalidest, kiudainetest ja teistest toitainetest, mis ilmselt toimivad sünergistlikult. Mikrotoitained isoleerituna tableti kujul võivad organismis käituda teistmoodi kui toidus koos paljude muude toitainetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles