Neli põhjust, miks silm tõmbleb

PM Tervis
Copy
Silmade tõmbluse taga võib olla väsimus aga ka stress.
Silmade tõmbluse taga võib olla väsimus aga ka stress. Foto: Shutterstock

Oled aeg-ajalt kogenud, et silm hakkab justkui ei millestki tõmblema. See on teistele peaaegu nähtamatu, aga sinu jaoks tõsiselt tüütu. Miks see juhtub? Virtuaalkliinik.ee pani kirja neli põhjust, miks silm tõmbleb. 

«See on väga levinud,» kinnitab silmakirurg Mark Blecher väljaandele SELF. Kui teile tundub, et silm tõmbleb, siis tegelikult on need silmalau lihaste spasmid, selgitab Blecher. «See võib juhtuda mitu korda järjest ja siis lõppeda, aga võib ka samal päeval uuesti tekkida,» ütleb ta.

1. Sul on silma lauäärte põletik

Doktor Blecher ütleb, et silmade tõmblemise levinud põhjus on silma lauäärte põletik, mida nimetatakse blefariidiks. Blefariit tekib tihti siis, kui bakterid satuvad silmalaugudele, põhjustades põletikku ja punetust, mis omakorda paneb silmas asuvad lihased võbelema, selgitab ta. 

2. Sa oled stressis

Töötähtajad on kohe-kohe ukse ees ja ühtäkki avastad, et silmalaug tõmbleb. See on kindlasti tüütu, aga selles olukorras normaalne. Stressi tõttu tõuseb organismis hormoonide kortisooli ja adrenaliini tase, mis omakorda käivitab kehas reaktsiooni «võitle või page», selgitab Harvardi silmakirurg John Hovanesian. «See seisund võib põhjustada lihaste suuremat tundlikkust ja ärritust kui tavaliselt,» ütleb ta.

3. Sa oled liiga palju kofeiini või šokolaadi tarbinud

Kofeiin kohvis ja šokolaadis võib põhjustada silmalaugusid ümbritsevate närvide ja lihaste hüperaktiivsust, põhjustades nii silmalaugude ärritust. «Ma olen pärast sõbrapäeva näinud kindla peale rohkem healoomulist silmalaugude tõmblemist kui mõnel muul ajal, sest inimesed on vahepeal söönud tavalisest rohkem šokolaadi,» ütleb silmaarst Amy Zimmerman.

Zimmerman kinnitab, et kui vähendada kofeiini tarbimist, peaks juhuslikud tõmblused silmast ka kaduma. Doktor Blecher aga lisab, et kõik, mis stimuleerib närvisüsteemi, soodustab ka silmade ärritust. Seega, kui kogemus näitab, et liigne kofeiini tarbimine teie silmalaugudele just selliselt mõjub, saate edaspidi teha kofeiini tarbimises korrektuure.

4. Sa oled lihtsalt väga väsinud

Kui oled üliväsinud, läheb täiskäigul tööle sümpaatiline närvisüsteem, mis kontrollib paljusid meie tahtmatuid tegevusi. Selle tulemusena võivad tõmblema hakata ka silmalaud. Mida väsinum oled, seda rohkem silmalaud tõmblema hakkavad. Lihtsaim viis selle lahendamiseks on rohkem magada.

Põhjuseid silmalaugude häirivaks võbelemiseks on kindlasti rohkem kui need neli, näiteks võib seda seisundit põhjustada ka mõni allergia või magneesiumi puudus organismis. Suurem osa silma spasmidest lõppeb siiski ühe kuni kahe nädala jooksul ja enamikul juhtudel, kui silmalaugude tõmblused on tekkinud, arsti poole pöörduma ei pea.

Kui silmalau tõmblused aga süvenevad ja see hõlmab ka üht näopoolt või põhjustab silmalau tahtmatut sulgumist, tuleb helistada arstile, sest silma sarvkest võib olla viga saanud, sul võib olla tekkinud kuiva silma sündroom või mõni neuroloogiline seisund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles