Vale nahahooldus võib mõjuda atoopilisele dermatiidile rängalt

BENU Apteek
Copy
Atoopilise dermatiidi üheks ebameeldivaimaks sümptomiks on pidev sügelustunne.
Atoopilise dermatiidi üheks ebameeldivaimaks sümptomiks on pidev sügelustunne. Foto: Shutterstock

Ligi 10–20 protsenti lastest ja 2–5 protsenti täiskasvanutest üle kogu maailma põeb atoopilist dermatiiti – kroonilist nahahaigust, mida iseloomustab intensiivne nahakuivus, punetus, ärritus ja pidev sügelustunne. Õnneks leidub siiski tõhusaid meetodeid, kuidas ebameeldivaid sümptomeid leevendada.

Atoopilise dermatiidi puhul tuleb arvestada paljude erinevate nüanssidega, sealhulgas faktiga, et erinevad tegurid võivad lööbe ägenemisele hoogu anda. Sageli vallandab lööbe mõni ärritav tegur nagu näiteks õhukuivus, külm ilm, liigne palavus, higistamine või pikem kokkupuude veega. Samuti võivad erinevad materjalid ja toiduained, sealhulgas allergeenid naha seisukorda kiiresti halvendada.

Sagedamini puudutab atoopilise dermatiidi diagnoos lapsi, sealhulgas beebisid, kelle puhul võib haigus avalduda juba 2.–3. elukuul. Kuna haiguse tõttu on sageli häiritud lapse uni, põhjustab see kogu perekonna jaoks lisapingeid, sealhulgas kõikide pereliikmete magamatust. Ent ebamugavustunne võib viia ka lapse rahutuseni ja söögiisuhäireteni.

Seda enam on oluline atoopilist dermatiiti parimal võimalikul moel ohjeldada. Ehkki kliima- ja keskkonnafaktoreid pole meil alati võimalik mõjutada, on üheks olulisemaks atoopilise dermatiidi vastaseks relvaks õige nahahooldus.

Parim relv on õige nahahooldus

Kuna tegemist on kroonilise haigusega, tuleb naha eest pidevalt hoolt kanda, et sügelust ja naha punetust kiiresti leevendada. Ühtlasi aitab õige nahahooldus tõhusalt ka naha kaitsebarjääri ja niiskustasakaalu taastada.

Atoopilisest dermatiidist kahjustatud nahk vajab hügieeniks üliõrnu pesuvahendeid, mis ei sisaldaks seepi, oleksid lõhnatud ja antibakteriaalse toimega ning kaitseksid nahka seeläbi sekundaarse nakkuse eest. Ehkki atoopilist nahka võib pesta iga päev, tuleb pesemisel arvestada, et vesi oleks leige ning pesu ei kestaks kauem kui maksimaalselt 15 minutit, kuna vastasel juhul võib see viia haigusseisundi ägenemiseni.

Kindlasti võiks pesukäsn olla naturaalsest materjalist ehk tundliku naha suhtes võimalikult õrn. Pärast pesemist on oluline kuivatada nahka õrnalt, vältida tuleks hõõrumist ning mittelooduslikest materjalidest valmistatud rätikuid.

Pärast pesemist loeb kiirus

Pärast pesemist on ülioluline kanda nahale baaskreemi, ja teha tuleks seda kiiresti ehk esimese kolme minuti jooksul. 

Väga oluline on kanda kreemi nahale regulaarselt, mistõttu võiks sellest mõelda kui hambapesust. Selleks tuleks baaskreemi kasutada kaks korda päevas üle kogu keha, mitte ainult põletikust kahjustatud nahapindadel.

Kui sügelus ei anna rahu

Atoopilise dermatiidi üheks ebameeldivaimaks sümptomiks on pidev sügelustunne. Õnneks leidub tõhusaid vahendeid ka selle leevendamiseks. Bioderma Atoderm SOS sprei on mõeldud just ajutise kui ka püsiva sügeluse leevendamiseks ning sobib hästi nii imikutele, lastele kui täiskasvanutele. SOS spreid võib kasutada nii sageli, kui selleks vajadust tuntakse.

Ehkki atoopilise dermatiidi sümptomid valmistavad palju peavalu ja ebamugavustunnet, aitavad korralik nahahügieen, järjepidev rutiin ja õiged teadmiseid sümptomeid leevendada. Kõik see on vajalik, et tunda rõõmu tervest ja ilusast nahast ning elada tavapärast igapäevaelu, ilma et nahamured sellele takistuseks saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles