Moderna loob vaktsiini HI-viiruse vastu

PM Tervis
Copy
HIV positiivne vereproov. Pilt on illustreeriv
HIV positiivne vereproov. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Cambridge'is Massachusettsi osariigis asuv Moderna saavutas kuulsuse, kui töötas pandeemia alguses välja Covid-19 vastase vaktsiini. Ettevõtte kiire reageerimine tuli eelkõige tänu mRNA tehnoloogiale. Nüüd proovib vaktsiinitootja võidelda HI-viiruse vastu. 

Aasta alguses käivitas Moderna USAs HIV-vaktsiini esimese inimkatse, milles kasutati rekombinantse valguna eOD-GT8 60mer, mis on osa HIVi RNA järjestusest. Scrippsi uurimisinstituudi teadlaste poolt välja töötatud immunogeen kutsub esile teatud tüüpi B-raku, mis viib seejärel neutraliseerivate antikehade (bnAb) väljatöötamiseni, mida peetakse tõhusa HIV-vaktsiini oluliseks eesmärgiks.

USA uuringus leiti, et vaktsiin on ohutu ja kutsus esile immuunvastuse 97 protsendil uuringus osalenud tervetest täiskasvanutest. Mais algasid uuringud Aafrikas ja selle eesmärk oli korrata USA uuringu tulemusi Aafrika elanikkonnaga. Uuringus nimega «AIDS Vaccine Initiative (IAVI) G003» osaleb 18 tervet ja HIV-negatiivset täiskasvanut, kes saavad kaks annust eOD-GT8 60mer mRNA-d, mis sisaldab osa viiruse järjestusest, kuid ei saa infektsiooni põhjustada.

Osalejaid jälgitakse kuue kuu jooksul, et teha kindlaks, kas vaktsiin on ohutu, samal ajal kui nende immuunvastust uuritakse üksikasjalikult molekulaarsel tasemel, et kinnitada, kas sihitud vastus on saavutatud, kirjutab Interesting Engineering

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles