Keharasva tekkes mängib olulist rolli üllatav tegur

PM Tervis
Copy
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur.
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur. Foto: Shutterstock

Weill Cornelli meditsiinikolledži uurijate sõnul mängivad kaalutõusus suurt rolli häired tsirkadiaanrütmis, mis hoiab keha ja selle rakke 24-tunnises tsüklis.

Esimene uuring, mis avaldati 27. juunil ajakirjas Cell Reports, näitas, kuidas stressihormoonide manustamisest põhjustatud stress käivitab hiirtel ajutise kaitsemehhanismi. See mehhanism suurendab rasvarakkude kasvu ja insuliini tootmist, vähendades samal ajal liigset veresuhkrut ja rasvade taset vereringes ja maksas.
Stress ja ka muud tegurid, mis ajavad keha «kellad» rütmist välja, võivad kaasa aidata kaalutõusule.
Teine uuring, mis avaldati 8. augustil USA teaduste akadeemia ajakirjas, näitas, et ööpäevase rütmiga seotud valk CEBPA tõstis päevase puhkeperioodi ajal rasvarakkude tootmist reguleeriva valgu PPARG hulka. «Otsus saada rasvarakuks sünnib kiiresti nelja tunni jooksul. See on nagu lüliti,» ütles mõlema uuringu vanemautor dr Mary Teruel, biokeemia dotsent Medical Xpressis. «See juhtub ainult teatud kellaajal. Paljud jõud töötavad terve ainevahetuse vastu, kui keha ei tööta ööpäevases rütmi kohaselt,» selgitas Teruel.
Uuring võib viia ka selliste ravimite väljatöötamiseni, mis aitavad rasvunud inimestel tsirkadiaanrütme lähtestades kaalu kaotada. Teiseks võimaluseks on teraapiad, mis on suunatud neljatunnisele aknale, mil rasvarakud sünnivad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles