Vietnam manitses arste homoseksuaalsust mitte haiguseks pidama

Copy
Arsti kabinet. Stetoskoop
Arsti kabinet. Stetoskoop Foto: Arvo Meeks

Homoseksuaalsus pole haigus ja LGBT kogukonna diskrimineerimine peab lõppema, manitses Vietnami valitsus teisipäeval arste.

Aktivistid märkisid, et avaldus on suur samm edasi LGBT inimeste õigustele riigis, kus seksuaal- ja soovähemusi on pikalt marginaliseeritud.

Vietnami tervishoiuministeerium avaldas läinud nädalal ametliku dokumendi, kus ütles, et «homoseksuaalsust ei saa ravida, seda ei pea ravima ja seda ei saa muuta».

Tervishoiutöötajaid kutsuti olema patsientide soo- ja seksuaalse orientatsiooni suhtes lugupidavad. Varem oli ministeeriumini jõudnud teateid arstide kohta, kes väitsid, et suudavad soovähemusi «ravida».

«Ärge pidage homoseksuaalsust, biseksuaalsust või transsoolisust haiguseks,» seisis avalduses.

Ehkki Vietnami peetakse LGBT küsimustes edumeelsemaks kui paljuid teisi Aasia maid, on valeinfo seksuaal- ja soovähemuste kohta riigis endiselt laialt levinud.

Human Rights Watchi tunamulluse raporti kohaselt õpetatakse paljudele Vietnami lastele koolis ja kodus endiselt, et homoseksuaalsus on vaimuhaigus.

Vietnam tühistas 2015. aastal samasooliste abielu keelu, kuid ei ole neile liitudele veel täielikku õiguslikku tunnustust andnud. Samuti pole vastu võetud kauaoodatud seadust ametliku soovahetuse lubamise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles