AVASTUS Koroonahaige on nakkusohtlik arvatust kauem (2)

PM Tervis
Copy
Nina limaskestalt on leitud nakatamisvõimelist koroonaviirust ka kuuendal päeval pärast esialgset positiivset Covid-19 testi.
Nina limaskestalt on leitud nakatamisvõimelist koroonaviirust ka kuuendal päeval pärast esialgset positiivset Covid-19 testi. Foto: Shutterstock

Väikese uuringu kohaselt võib märkimisväärne osa koroonaviirusega nakatunutest olla nakkusohtlik ka pärast viiepäevast isolatsiooni, vahendab Medpage Today.

Uuringusse värvati 40 koroonaviirusnakkusega inimest. Kuuendal päeval pärast esialgse positiivse Covid-19 testitulemuse saamist oli 75 protsendil antigeeni kiirtest positiivne. Ainult kümnel uuringus osalejal oli kuuendal päeval test negatiivne.
Uuringu läbiviimise ajal jaanuaris ja veebruaris oli domineerivaks tüveks omikron BA.1.
Uurijad keskendusid 17 inimesele, kelle suu ja nina limaskestalt võeti kuuendal päeval ka täpsemat ülevaadet võimaldavad proovid.
Uuringusse kaasatud 17 inimesest, keda testiti viiruskultuuri suhtes, oli kuuendal päeval 12-l endiselt positiivne antigeeni kiirtesti tulemus. Kuuel inimesel andis positiivse testitulemuse ka laborianalüüs, mis on seni parimaks tõenduseks nakkusohtlikkusest, teatas Bostoni Brighami haigla meditsiinidoktor Lisa Cosimi kolleegidega teadusajakirjas JAMA Network Open.
Leiud võivad avaldada mõju praegustele USA juhistele, mis soovitavad olla isolatsioonis viis päeva ja see lõpetada, kui palavikku pole olnud 24 tundi ja sümptomid paranevad.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles