Suitsetamisest loobumine ja sobiva vaktsiini leidmine – proviisor oskab nõu anda paljude küsimuste korral

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: JP Hion

Apteeki sisse astudes võib silme ees võtta kirjuks, sest ravimeid, toidulisandeid ja muud apteegikaupa on tohutult. Tihtipeale näeb just proviisor haiget inimest esimesena ja oskab anda nõu, kuidas, kas ja millal ravimeid koos võtta. Lisaks retseptiravimite väljastamisele saab proviisorilt abi ka paljude muude küsimuste korral.

Tartu Ülikooli viienda kursuse proviisoriõppe tudeng Gerda Nelis ütles, et tihti pöörduvad patsiendid enne arstile minekut just apteeki saamaks esmast nõu. «Arste ei taheta tülitada või on järjekorrad pikad. Sageli on apteekri nõu ka piisav ja saadakse abi. Iseravimise võimalused ja käsimüügiravimite arsenal on tegelikult päris lai ning apteegist võib nõu saada igasuguste tervisemurede korral.»

Seega on proviisoritudengi sõnul tegelikult apteekrid arstidele väga vajalik käepikendus. «Arstid määravad ravi, kuid tihti just apteekrid on need, kes selgitavad patsiendile, kuidas ravimit kasutama peab ja annavad muidki ravimialaseid soovitusi. See omakorda parandab ravimite kasutamist ja tulemusi,» lausus Gerda Nelis. Samuti annavad proviisorid ja farmatseudid muud ravimialast nõu – kuidas kasutada käsimüügiravimid, abivahendid, ortoose, meditsiiniseadmed ja muud apteegikaupa. Lisaks valmistavad nad ka ise ravimeid, näiteks lastele sobivate toimeaine annustega pulbreid

Küll aga ei tea paljud inimesed, et apteekrid saavad inimesi abistada veel teistegi murede korral. Apteekrid osalevad ka paljudes terviseedendusprojektides. «Näiteks hetkel osalevad apteegid projektis, kus apteeker saab arvutis teavituse, et inimene on kutsutud osalema sõeluuringus. Apteeker saab küsida ja uurida, kas inimene on juba käinud või talle seda meelde tuletada ning anda infot sõeluuringute olulisuse kohta,» selgitas Gerda Nelis.

Apteekides saab ka vaktsineerida ning just apteekrite roll on anda infot ja aidata teha otsus vaktsineerimise osas. «Tulevikus on võimalik, et ka apteekrid hakkavad ise inimesi vaktsineerima,» lisas Nelis.

Apteekrid on kaasatud ka suitsetamisest loobumise nõustamisse – läbides koolituse on apteekritel võimalus aidata inimestel suitsetamisest loobuda. «Samuti on arendamisel ravimite kasutamise hindamise teenus, kus inimene saab apteeki pöördudes konsultatsiooni kõigi oma kasutatavate ravimite ja teiste apteegitoodete osas,» lausus Nelis.

Lisaks saab proviisor soovi korral läbida erialaseid koolitusi ning pakkuda ka erinevaid tervisenäitajate nagu kehakoostise, vererõhu, hemoglobiini, kolesterooli ja D-vitamiini mõõtmisi.

Nelis rõhutas, et korrektse apteegiteenuse osutamisega peaks alati kaasnema ka nõustamine. «Seega ei ole kindlasti õige öelda, et apteek on pood ja apteeker müüja. Apteekrid ei tegele müügitööga – meie südameasi on siiski inimeste tervise hoid ja tahame alati leida parima lahenduse. Selleks ei pea alati patsient jalutama apteegist ära ostuga. Mõnikord selgub, et patsiendil on kodus juba vajalikud vahendid olemas ja meilt võtab ta kaasa vaid nõu ja suunised.»

Koos kõrgharidusdiplomiga saab Tartu Ülikoolist proviisorikutse, mis võimaldab asuda kohe pärast lõpetamist erialasele tööle. «Tänu Tartu Ülikooli mitmekülgsele õppele on ka karjäärivõimalused pärast proviisoriõpet laiad – tööle saab asuda nii jaeapteeki, haiglaapteeki või hoopiski väljaspoole «apteegiturgu». Proviisoreid oodatakse ka ravimitööstusesse, ravimifirmadesse, hulgimüügi ettevõtetesse või ka näiteks Ravimiameti, Sotsiaalministeeriumi või Haigekassa ridadesse,» selgitas Nelis.

Augusti kolmanda nädala lõpuni on avatud registreerimine Tartu Ülikooli proviisoriõppe täienduskursusele, mis toimub esimese kursuse sügissemestri mahus ja annab vajalikud algteadmised, et võimalusel jätkata õpinguid kevadsemestril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles