VIDEOLUGU Haruldane haigus muutis naise välimuse vanuri sarnaseks

PM Tervis
Copy
Pildil Zara Hartshorn. Esimesel pildil on naine enne ilulõikust, keskmine pilt on tehtud peale operatsioooni. Kolmandal pildil on Zara ilulõikusest möödunud pikem aeg ning tema nahk on taaskord alla vajunud.
Pildil Zara Hartshorn. Esimesel pildil on naine enne ilulõikust, keskmine pilt on tehtud peale operatsioooni. Kolmandal pildil on Zara ilulõikusest möödunud pikem aeg ning tema nahk on taaskord alla vajunud. Foto: Kuvatõmmis videost/Youtube

Zara Hartshorni (20) peeti 12-aastasena ekslikult neljakümnendates naiseks. Tegelikult põeb noor naine haruldast geneetilist haigust nimega lipodüstroofia. Tema ema Tracey Gibson (43) kannatab sama häire all.

Kuigi alguses öeldi emale ja tütrele, et diagnoos on lipodüstroofia, selgus pärast Texase ülikooli Southwesterni meditsiinikeskuse külastamist, et tegemist on haigusseisundi veel haruldasem vorm Cutis Laxa

Häire tõttu hakkab kudede all olev rasv lahustuma, muutes naha kortsuliseks. Zara kannatas ka kiusamise käes, sest teda kutsuti lõdva naha tõttu vanaemaks ja ahviks. 

Lisaks ilmsetele sümptomitele võib Cutis Laxa põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, mis mõjutavad kopse, südant ja artereid.

16-aastaselt läks Zara Ameerikasse iluoperatsioonile, et lõtvunud nahk näos pingule tõmmata. Oma uue näo üle üliõnnelik Zara oli täis enesekindlust, sest lõpuks nägi ta välja nagu tavaline noor naine. 

Kuid neli aastat pärast operatsiooni on Zara lõtvunud nahk tasapisi taastunud, lisaks rebis perekondlik tüli teda ja ta ema ajutiselt lahku.«Mu näonahk on tagasi langenud, eriti siis kui ma naeratan. See on kohutav ja paneb mind vanana tundma, aga ma olen 20 ja tahaksin lõbutseda nagu teised,» rääkis Zara. 

Pärast seda kui Zara tervis hakkas halvenema, leidis ta julguse, et võtta ühendust dr Zsolt Urbaniga, kes on seda seisundit uurinud. Video vahendusel rääkis arst talle, et Cutis Laxa võib põhjustada südame ülesütlemise. Arsti soovitusel pöördus Zara kardioloogi juurde, kus selgus, et olukord pole üldse nii lootusetu, kirjutab Mail Online

Video ja artikkel on tehtud aastal 2017. Zara Hartshorn on nüüd 25-aastane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles