JUHTUM ⟩ Levinud häire «must karvane keel» tekib üllataval põhjusel

PM Tervis
Copy
«Must karvane keel» tekib, kui keelel olevad väikesed punnitaolised mügarikud sealt õigel ajal ei eraldu. Pilt pole seotud kõnealuse juhtumiga.
«Must karvane keel» tekib, kui keelel olevad väikesed punnitaolised mügarikud sealt õigel ajal ei eraldu. Pilt pole seotud kõnealuse juhtumiga. Foto: Shutterstock

​Mees pöördus dermatoloogiakliinikusse pärast seda, kui tema keele ülaosa kattus tihedate karvasarnaste kiududega. Arstid diagnoosisid tal kiiresti üllatavalt levinud haigusseisundi «must karvane keel», mida meditsiinis tuntakse lingua villosa nigra nime all, vahendab Live Science.

Kolm kuud enne läbivaatust oli 50ndates eluaastates mehel insult, mis põhjustas vasaku kehapoole halvatuse, mis jäi nõrgaks, selgub uuest raportist, mis avaldati ajakirjas JAMA Dermatology. Pärast insulti pandi mees püreestatud toidust ja vedelikest koosnevale dieedile ning umbes kaks ja pool kuud hiljem märkasid hooldajad, et tema keele pinda katab «must pigmentatsioon».

Paks must kate oli juhtumiaruande kohaselt varjutatud kollakate triipudega keele keskjoone ja tagaosa lähedal. Pilte mehe keelest saab näha siit.

Lähemal uurimisel selgus, et must kate koosnes pikkadest õhukestest kiududest, millel olid erekollased ladestused – tõenäoliselt kinni jäänud toiduosakesed. Mehe arstid võtsid keelelt proove, kuid ei tuvastanud ebanormaalset bakterite või seente kasvu.

Diagnoosiks pandi «must karvane keel», mis tekib siis, kui keele pinnal olevad pisikesed punnitaolised mügarikud, mida nimetatakse filiformseteks papillideks, ei eraldu nagu tavaliselt. Need papillid kasvavad tavaliselt ühe millimeetri pikkuseks, enne kui keelelt eralduvad. Kuid kui keele ülaosa regulaarselt ei hõõruta – näiteks hambaharja, keelekaabitsa või toidu tahke tekstuuri tõttu – võivad need papillid kasvada ebatavaliselt pikaks – kuni 18 mm pikkuseks.

Nendel põhjustel võib halb suuhügieen ja pehme toit suurendada musta «karvakeele» tekke riski. Kohvi, tee, alkoholi või tubakatoodete liigne tarbimine; teatud ravimid, näiteks antibiootikumid; pea ja kaela kiiritusravi; ja teatud suuveed võivad Clevelandi kliiniku andmetel häirida samuti loomulikke protsesse ja põhjustada haigusseisundi teket. Juhtumiaruande kohaselt on suukuivus veel üks riskitegur.

Kuidas «karvasest» keelest vabaneda?

Arvatakse, et liiga pikad papillid toodavad keratiine, samu valke, mida leidub juustes, mis panustavad nende veidrasse karvasesse välimusse, märkisid autorid. Nende tumenemisele aitavad kaasa ka «karvadesse» kinni jäänud bakterid, seened ja toiduosakesed.

«Karvane keel võib olla pruun, valge, roheline või roosa, olenevalt konkreetsest põhjusest ja muudest teguritest, nagu suuveed või isegi kommid,» teatab Ameerika suumeditsiini akadeemia. Ühingu andmetel tekib hinnanguliselt 13 protsendil inimestest mingil eluperioodil «must karvane keel», kuigi haigus esineb kõige sagedamini eakatel inimestel.

Õnneks on seisund tavaliselt kahjutu ja lühiajaline. Mehe hiljutise juhtumi puhul ei tundnud ta haigusseisundi tõttu valu ja tema «must karvane keel» paranes lihtsate suuhügieenivõtetega kiiresti, märkisid arstid juhtumiaruandes.

«Patsiendile ja hooldajatele anti nõu õigete puhastusmeetmete kohta ja värvimuutus lahenes 20 päeva pärast,» ütlesid autorid. Üldiselt kõrvaldab probleemi «soodumust soodustavate tegurite vältimine ning korrapäraste puhastus- ja koorimismeetmete rakendamine kahjustuste täieliku eemaldumiseni», märkisid autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles