Teadlased on leidnud ravi tinnituse vastu

PM Tervis
Copy
Tinnitus segab keskendumist aga ka igapäevast toimetulekut.
Tinnitus segab keskendumist aga ka igapäevast toimetulekut. Foto: Shutterstock

Pärast 20 aastat tinnituse ravi otsimist on Aucklandi ülikooli teadlased leidnud viisi, kuidas ebameeldivat haigust ravida. 

Uuringus randomiseeriti 61 patsienti ühele kahest ravist – uue digitaalse polüteraapia prototüübile või populaarsele valget müra tekitavale eneseabirakendusele.

Pärast 12 nädalat selgus, et polüterapeutilise rühma kuulunud inimeste seas toimus oluline paranemine. Rakenduse testijate grupis muutusi ei täheldatud.

«Meie uuringul on tõenäoliselt otsene mõju tinnituse edasisele ravile,» rääkis audioloogia dotsent Grant Searchfield.

Uue ravi võtmeks on esialgne hinnang audioloogi poolt, kes töötab välja isikupärastatud raviplaani, kombineerides erinevaid digitaalseid tööriistu, tuginedes inimese tinnituse kogemusele.

See on kiirem ja tõhusam, sest aega kulub vähem. Siiani pole leitud ühtegi ravimit, mis suudaks tinnistust ravida. 

«65 protsenti osalejatest teatasid paranemisest. Mõne inimese jaoks oli see elumuutev,» lisas audioloogia teadur dr Phil Sanders. Siiski oli ka inimesi, kes ei paranenud. Nende tagasiside annab teavet meetodi isikupärastamise kohta. 

Tinnitus on fantoommüra ja selle põhjused on keerulised. Kui enamik inimesi kogeb tinnitust või kohinat kõrvades vähemalt mõnikord, siis umbes viis protsenti kogeb seda ängistavalt. Mõjud võivad hõlmata unehäireid, raskusi igapäevaste ülesannete täitmisel ja depressiooni, kirjutab Medical Xpress

Tulemused avaldati ajakirjas Frontiers in Neurology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles