Hapendatud toitude tarbimine aitab rikastada soolestiku bakterite kooslus, mida peetakse hea tervise aluseks.
Hapendamise maailm on mitmekesine
Moetoiduks on saamas poelettidel juba üpris laialt saadaval olev hapendatud koreapärane hiinakapsasalat kimtši. Tagasi hakkab tulema ka soov katsetada esivanemate tavapärast toidusäilitamise viisi ehk hapendamist.
Kui vanasti oli oskus hapendada midagi tavapärast, siis tänapäeval peame seda oskust õppima ja kogema. Seda võib teha nii omal käel, kui ka võtta mõni lühikursus, kus kõik etapid lahti räägitakse ja untsu mineku kohad selgeks tehakse.
Kodus on võimalik hapendada peaaegu kõike, mis aias kasvab: kurke (kõige tuntum ja lihtsam alustamiseks), tomateid, suvikõrvitsaid, porgandeid ja peete. Kuid mitte ainult. Ise on võimalik hapendada lisaks tavapärastele kurkidele ka seeni või teha kasvõi juba mainitud moetoitu kimtšit!
Niisiis, kui sõna hapendamine kõlab millegi väga keerulisena, siis tegelikult on see lihtne ja igati väärt katsetamist. Mida hapendatud toidud meile anda võivad?
1. Positiivne toime kogu kehale
Meile tuntud bakteritest enamus ei põhjusta haigusi, vaid vastupidi, nad toetavad oma elutegevusega inimese organismi normaalset toimimist. Just hapendatud ehk fermenteeritud toidud suurendavad soolestiku mikrobioota mitmekesisust. Lisaks kasulikele piimhappebakteritele (millest osadel võib olla ka probiootiline toime) sisaldavad näiteks hapendatud köögiviljad ka prebiootikume ehk vajalikku toitu sõbralikele bakteritele – võit on kaks ühes!
2. Immuunsuse tugevdamine
Hapendatud toidud võivad sisaldada ka probiootilise toimega bakereid, millel on tuvastatud toetav toime külmetushaiguste seljatamisele. Lisaks on hapendatud toidud immuunsusele oluliste vitamiinide ja mineraalainete rikkalikuks allikaks. Näiteks sisaldub huvitava maitsega kimtšis rohkelt A-, C- ja K-vitamiine, aga ka kaltsiumit, rauda, seleeniumi. Boonuseks muudab fermentatsioon toitained paremini omastatavaks.