Koroona seljatamisest teatanud Põhja-Korea tühistas maskikohustuse

Copy
Kaitsemask
Kaitsemask Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Põhja-Korea kaotas laupäeval maskikohustuse ja leevendas teisi koroonapiirangudi, sest mõne päeva eest teatas liider Kim Jong-un võidust Covid-19 üle.

Nädala keskel süüdistas Pyongyang Souli koroonapuhangu põhjustamises ja ähvardas vajaduse korral Lõuna-Korea võimud «minema pühkida».

Laupäevast leevendati viirusepiiranguid, sest «riigis tekkinud rahvatervisekriis suudeti täielikult kõrvaldada ja kogu territoorium muudeti lühima ajaga pahaloomuliselt viirusest vabaks ja puhtaks», teatas riiklik uudisteagentuur KCNA.

«Maskikandmise kohustus kaotati kõigis piirkondades, välja arvatud rindealad ning piirilinnad ja -maakonnad, sest kogu riik on muutunud epideemiavabaks tsooniks,» lisas agentuur.

Põhja-Korea kuulutas nädala algul hiilgavat võitu koroona üle. Ka suhtlusvahemaa hoidmise kohustus ja muud piirangud tühistati kõikjal, välja arvatud piirialad.

Hingamisteede haiguste sümptomitega inimestel soovitatakse siiski endiselt maski kanda ja põhjakorealasi manitsetakse valvsusele «ebanormaalsete asjade» suhtes, millega ilmselt peetakse silmas Lõuna-Korea lendlehti.

Põhja-Korea liidri mõjuvõimas õde Kim Yo-jong süüdistas neljapäeval viiruspuhangus Lõuna-Koread ja hoiatas kättemaksu eest.

Õde tunnistas, et ka Kim Jong-un ise jäi haigeks ja tal oli kõrge palavik.

Põhja-Korea võimude sõnul põhjustasid koroonapuhangu isoleeritud riigis lõunapiiri lähedal asuvad «võõrad asjad», millega viidati ilmselt Lõuna-Korea aktivistide poolt üle piiri lennutatud õhupallidele.

KCNA teatel on riigis tuvastatud aprilli lõpust alates 4,8 miljonit «palavikujuhtu», vaid väike osa neist on tunnistatud koroonaks, ja surnud on 74 inimest.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja muud eksperdid kahtlevad sügavalt Pyongyangi ametlikus koroonastatistikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles