New Yorgis leviv lastehalvatus kandub edasi ka õhuga (3)

PM Tervis
Copy
Lastehalvatus ehk poliomüeliit väljendub lihaste halvatusena, mis omakorda toob kaasa erinevaid probleeme.
Lastehalvatus ehk poliomüeliit väljendub lihaste halvatusena, mis omakorda toob kaasa erinevaid probleeme. Foto: Shutterstock

USA tervishoiuametnike sõnul on New Yorgi reoveeproovides avastatud polioviirus, mis viitab viiruse tõenäolisele kohalikule levikule, kirjutab CNN.

«Meil on tegemist kolmikprobleemiga. Covid levib endiselt. Poliomüeliidi ehk lastehalvatuse oleme tuvastanud oma kanalisatsioonis. Ja tegeleme endiselt ahvirõugete kriisiga,» ütles New Yorgi linnapea Eric Adams. 

Lastehalvatuse «vaikne» levik New Yorgis sunnib USA haiguste kontrolli ja tõrje keskust (CDC) kaaluma osa inimeste täiendavat vaktsineerimist.

Reoveeleiu kohta tehtud avalduses rõhutasid New Yorgi ametnikud poliomüeliidi immuniseerimise kiireloomulisust, eriti New Yorgi suuremas metroopiirkonnas.

Enamik USA inimesi on vaktsineerimise läbi lastehalvatuse eest kaitstud. Kolmest vaktsiinist koosnev kaitsepookimiste seeria tagab 99-protsendise kaitse. Vaktsineerimata ja alavaktsineeritud inimesed on aga haavatavad.

Sadu avastamata juhtumeid

«Iga tuvastatud paralüütilise lastehalvatuse juhtumi kohta võib avastamata jääda veel sadu,» ütles osariigi tervishoiuvolinik dr Mary T. Bassett. «Polioviiruse avastamine New Yorgi reoveeproovides on muret tekitav, kuid mitte üllatav.»

Viirus levib kõige sagedamini väljaheitega ja harvematel juhtudel siis, kui polioviirusesse nakatunud inimene aevastab või köhib. Maailma terviseorganisatsiooni andmetel ei ole ligikaudu 90 protsendil lastehalvatust põdevatest inimestest sümptomid nähtavad. Mõnel on gripilaadsed sümptomid, nagu kurguvalu, palavik, väsimus ja iiveldus.

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste andmetel haigestub umbes üks inimene 25st viiruslikku meningiiti, mis on seljaaju- ja/või ajukelmepõletik.

Ligikaudu ühel inimesel 200st on halvatus ja nad ei suuda liigutada oma kehaosi või tunnevad nõrkust kätes, jalgades või mõlemas. Isegi lastel, kes paranevad täielikult esialgsest haigusest, võivad aastaid hiljem tekkida lihasvalu ja nõrkus.

Halvatus võib põhjustada püsiva puude ja surma, kuna see võib mõjutada hingamiseks kasutatavaid lihaseid.

Linna tervishoiuvolinik dr Ashwin Vasan ütles, et kogukondades leviva lastehalvatuse tõttu «ei ole lihtsalt midagi olulisemat kui laste vaktsineerimine, et neid selle viiruse eest kaitsta, ja kui olete vaktsineerimata või mittetäielikult vaktsineeritud täiskasvanu, vaktsineerige kohe.»

Võib kiirelt kontrolli alt väljuda

Reoveeleid tehti pärast paralüütilise poliomüeliidi juhtumi tuvastamist New Yorgi Rocklandi maakonnas 21. juulil ning avastamist mais, juunis ja juulis Rocklandi ja Orange'i maakonna reoveeproovides.

CDC ametnik ütles sel nädalal CNNile, et juhtum Rocklandi maakonnas oli «jäämäe tipp» ja pakkus, et «kogukonnas peab ringlema mitusada juhtumit».

Agentuur saatis eelmisel nädalal Rocklandi maakonda haiguste tuvastamise meeskonna juhtumit uurima ja vaktsineerimisel abistama. Meeskonnaga kohtunud kogukonna tervisejuht ütles CNNile, et uurijad on «üsna närvis», kuna lastehalvatus võib väga kiiresti kontrolli alt väljuda ja tekkida kriis.

CDC andmetel peeti enne vaktsiini leiutamist lastehalvatust «Ameerika Ühendriikide üheks kardetuimaks haiguseks». 1940. aastatel tekitas see puude USAs keskmiselt üle 35 000 inimesel aastas. Kui poliomüeliidi vaktsiin sai 1955. aastal kättesaadavaks, vähenes juhtumite arv märkimisväärselt.

Viimasest juhtumist USAs teatati eelnevalt peaaegu kümme aastat tagasi.

Ametnike sõnul on New Yorgi laste rutiinne vaktsiiniga hõlmatus alates 2019. aastast langenud. Nad märkisid, et ainult 86,2 protsenti New Yorgi lastest vanuses kuus kuud kuni viis aastat on saanud kolm annust poliomüeliidi vaktsiini, mis tähendab, et peaaegu 14 protsenti ei ole täielikult kaitstud.

Mõned lapsed jätsid pandeemia tõttu vaktsineerimisajad vahele. Teised elavad New Yorgi ülimalt ortodoksse juudi kogukonna väikestes rühmades, sealhulgas Rocklandi maakonnas, kus on otsustatud oma lapsi mitte vaktsineerida. Teised Rocklandi juudi kogukonna liikmed on võtnud omaks jõupingutused teha koostööd rahvatervise ametnikega, et koolitada neid, kes keelduvad oma lapsi vaktsineerimast.

Mõnes New Yorgi linnaosas on vaktsineerimise määr oluliselt madalam kui ülejäänud linnas. Näiteks Williamsburgis vaktsineeritakse ainult 56,3 protsenti lastest. Battery Park Citys on selleks määraks 58 protsenti. Bedford-Stuyvesantis, Ocean Hillis ja Brownsville'is on see 58,4 protsenti. Riigis on laste vaktsineerimise määr peaaegu 93 protsenti.

«New Yorgi elanikele on oht tõeline, kuid kaitse on nii lihtne: vaktsineerige end lastehalvatuse vastu,» ütles linna tervishoiuvolinik Vasan. «Poliomüeliit on täielikult välditav ja selle taasilmumine peaks meid kõiki kutsuma tegutsema.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles