Sinivetikamürgistuse sümptomid sarnanevad viirushaiguste omadega

PM Tervis
Copy
Rannas, kus on tuvastatud sinivetikad, lehvib punane lipp.
Rannas, kus on tuvastatud sinivetikad, lehvib punane lipp. Foto: SANDER ILVEST/Scanpix

Sinivetikaid on registreeritud mitmetes Eesti randades. Kuidas sinivetikad suplusvees ära tunda, millised on sinivetikamürgistuse sümptomid ja keda see enim ohustab?

Sinivetika puhul võib vesi olla hägune, veepind võib olla kaetud silmaga vaevu nähtavate sinivetikakolooniatega. Sinist värvi tekitavad eelkõige surnud sinivetikate massid, kui nende lagunemise käigus eraldub sinine pigment.

Terviseamet soovitab lähiajal supeldes olla tähelepanelik ja enne vette minekut veenduda vee puhtuses. Kui vesi on muutunud silmaga nähtavate helveste tõttu kollakas-roheliseks, kaldaäär on kaetud tiheda rohelise või sinaka massiga, millel on kopituse lõhn, siis võib tegu olla sinivetikatega.

Sinivetikate põhjustatud mürgistuse sümptomid

Inimene võib sinivetikate toksiinidest mürgistuse saada sinivetikarikast vett alla neelates. Mürgistusest on eelkõige ohustatud väikesed lapsed, vanemad inimesed, kodu- ja kariloomad. Koertel piisab mürgituse saamiseks karva lakkumisest peale sinivetikaid sisaldavas vees ujumist.

Sinivetikamürgistusega seotud sümptomid on sageli mittespetsiifilised ja võivad sarnaneda teiste haiguste (nt viirushaiguste) sümptomitega. Sinivetikad põhjustavad lastel rohkem tervisekaebusi kui täiskasvanutel, kirjutab Virtuaalkliinik

Sinivetikate rikkas vees ujumine võib eelkõige põhjustada nahaärritust ja sügelust. Suuremas koguses vee allaneelamisel võivad sinivetikamürgituse sümptomid sarnaneda tavalise gripi omadega, esineda võib naha ja silmade punetus, halb enesetunne ja kõhulahtisus, palavik, nohu ja köha, lihasevalud ning tasakaaluhäired.

Mürgistuse korral tekivad järgmised tervisekaebused:

  • 3–5 tundi pärast sinivetikatega kokkupuudet algab maoärritus (kõhuvalu, kõhulahtisus, iiveldus, oksendamine);
  • 24 tunni jooksul ilmnevad muud kaebused: nahanähud (huulte kipitus, villid ja lööve), palavik, peavalu, heinapalavik ja gripilaadsed kaebused: ninakinnisus, nohu, kurguvalu, silmade ärritus, kõrvavalu, silma- ja kõrvapõletik;
  • raske mürgistuse korral tekivad ka neeru- ja maksakahjustused;
  • sümptomid kestavad tavaliselt kuni 3 päeva, mõnikord kuni nädal.

Pea meeles!

  • Kui ujusid sinivetikatega saastunud vees, pese end võimalikult kiiresti pärast veest väljumist seebi ja veega.
  • Kindlasti tuleb jälgida, et väikelapsed ja lemmikloomad merevett alla ei neelaks.
  • Saastunud vee sattumisel silma, loputa silmi rohke puhta voolava veega vähemalt 15 minuti jooksul. Kui pärast silmade loputamist pisaravool, ärritus, valu, turse, valguskartus ei möödu, tasub pöörduda silmaarsti erakorralisele vastuvõtule.
  • Sinivetikatest põhjustatud üldiste tervisekaebuste korral piisab tavalisest kodusest ravist: palavikualandajad, peavaluravimid, joogivesi ja tee.
  • Vajadusel küsida nõu perearstilt, perearsti nõuandetelefonilt 1220 või mürgistusinfoliinilt 16662.
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles