Insuldi tagajärgi saab tulevikus ravida mitokondrite ülekandega

, ajakirjanik
Copy
Insuldikahjustuste pidurdamine ja ravi vajab energiat - raku jõujaamade ehk mitokondrite ülekanne aitab hädast välja. Lihaste treenimine parandab olemasolevate mitokondrite tervist ja suurendab nende hulka.
Insuldikahjustuste pidurdamine ja ravi vajab energiat - raku jõujaamade ehk mitokondrite ülekanne aitab hädast välja. Lihaste treenimine parandab olemasolevate mitokondrite tervist ja suurendab nende hulka. Foto: Annushka Ahuja, Pexels

Insult on haigus, mis tuleb järsku. Seda kas aju veresoonte ummistuse ehk trombi tõttu, mis verevoolu seisma paneb mõnes aju osas, või siis harvem esineva ajuverejooksu näol. Elupäästev abi peab olema kiire. Oht invaliidistava ajukahjustuse tekkeks kasvab samuti kiiresti. Teadlased pakuvad ajurakkude kaitseks välja uusi ja tõhusaid võtteid. 

Ajus puruneb arter. Veri tungib aju kudedesse, kahjustades ajurakke nii verevalumi survega kui kutsudes esile tohutu hulga vabade radikaalide teket, mis põhjustavad veelgi rohkem kahju. Verejooks kahjustab ka mitokondreid, rakkude jõujaamu. Nagu pikema elektrikatkestuse puhul, võivad kahjud olla väga suured – miljonid ajurakud hävivad, kahjustades meie aju.

Insuldi äratundmise peamised reeglid, mille puhul piisab ka ühest jah-vastusest, et kutsuda kiirabi 112 kohe!

Kas üks näopool või suunurk on alla vajunud?

Kas inimene suudab naeratada või ei suuda ta oma nägu kontrollida?

Kas inimene suudab mõlemat kätt enda ette üles tõsta ja neid üleval hoida?

Kas diktsioon on muutunud, kas inimese kõne on segane?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles