Leiti molekul, mis ajus hirmutunde tekitab

, ajakirjanik
Copy
Foto: MART PRODUCTION, Pexels

Salki instituudi teadlased on avastanud molekulide järjestikuse toime raja, mis tõlgendab silmaga nähtava, helid, puudutused ja lõhnad üheks sõnumiks: «Tunne hirmu!». Molekul nimega CGRP võimaldab kahes erinevas ajupiirkonnas asuvatel närvirakkudel koondada silmadest, kõrvadest, nahast ja ninast alguse saavad erinevad signaalid ühtseks signaaliks, märgistada see negatiivseks ja edastada see mandeltuumadesse ehk amügdalatesse, mis muudavad signaali hirmutundeks.

Selle uuringu tulemused võivad viia uute ravimeetoditeni hirmuga seotud häirete, nagu posttraumaatiline stressihäire (PTSH), või ülitundlikkushäirete, nagu autism, migreen ja fibromüalgia, raviks.

«Meie avastatud rada töötab nagu keskne häiresüsteem,» ütleb uuringu vanemautor Sung Han, Salki instituudi Claytoni fondi peptiidibioloogia laboratooriumi dotsent. «Olime põnevil, kui avastasime, et CGRP neuroneid aktiveerivad negatiivsed sensoorsed signaalid kõigist viiest meelest – nägemisest, helist, maitsest, lõhnast ja puudutusest. Uute ohuteede tuvastamine annab ülevaate hirmuga seotud häirete ravist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles