Aafrika riigis on leetrite puhangus hukkunud üle 150 lapse

PM Tervis
Copy
Leetrid on väga nakkav viirushaigus, mis avaldub kurgu ja silmade põletikuna ning iseloomuliku lööbena. Leetrite sagedasemad  tüsistused on kopsupõletik või keskkõrvapõletik. Harvem tüsistus on peaajupõletik ehk entsefaliit, mille tagajärjel võib invaliidistuda või surra. Allikas: terviseamet
Leetrid on väga nakkav viirushaigus, mis avaldub kurgu ja silmade põletikuna ning iseloomuliku lööbena. Leetrite sagedasemad tüsistused on kopsupõletik või keskkõrvapõletik. Harvem tüsistus on peaajupõletik ehk entsefaliit, mille tagajärjel võib invaliidistuda või surra. Allikas: terviseamet Foto: Shutterstock

Zimbabwes on leetrite puhangus hukkunud vähemalt 157 last ja üle riigi on tuvastatud ligi 2000 nakatunut, teatas valitsus teisipäeval. 

Juhtumite arv Lõuna-Aafrika riigis on kiiresti kasvanud, esimesest nakatunust teatati kuu alguses. Surmajuhtumite arv on vähem kui nädalaga peaaegu kahekordistunud.

«15. augusti seisuga on kumulatiivsed arvud kogu riigis tõusnud 2056 juhtumini ja 157 surmajuhtumini,» ütles teabeminister Monica Mutsvangwa. 

Mutsvangwa sõnas, et valitsus kavatseb vaktsineerimist edendada ja on tuginenud eriseadustele, mis lubab «hädaolukorraga toimetulemiseks» võtta raha riiklikust katastroofifondist.

Tervishoiuministeerium on varem süüdistanud haiguspuhangut kirikusektide kogunemistes.

Leetrite viirus ründab peamiselt lapsi, kellel on kõige tõsisemad tüsistused, sealhulgas pimedus, ajuturse, kõhulahtisus ja rasked hingamisteede infektsioonid.

Haiguse sümptomid on punane lööve, mis ilmub kõigepealt näole ja levib siis ülejäänud kehale. Kunagi üsna levinud haigust saab tänapäeval vaktsiiniga ära hoida.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas aprillis, et Aafrika seisab silmitsi laste vaktsineerimise hilinemise tõttu haiguste plahvatusliku arvuga, kirjutab Medical Xpress

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles