ME SAAME HAKKAMA ⟩ Vaimset tervist tuleb hoida samamoodi kui füüsilist

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Kuidas oleks lubadusega, et iga päev kasvõi pool tundi teed ainult seda, mida tõeliselt teha tahad ja mis kindla peale rõõmu pakub?
Kuidas oleks lubadusega, et iga päev kasvõi pool tundi teed ainult seda, mida tõeliselt teha tahad ja mis kindla peale rõõmu pakub? Foto: Shutterstock

Terved luud-kondid, kuskilt väga ei valuta ja süda ka vist enam-vähem lööb – mida muud see korras tervis ikka tähendab. Kui oleks teisiti, oleks elu häiritud. Järelikult luumurdude eest püüame end ja oma võsukesi hoida, imelikult käituv pulss ja häiriv valu panevad perearsti juurde pöörduma. Mõni käib kogu elu tublilt trennis, teine avastab küpses eas pikamaajooksu, krõbistab usinalt vitamiine või kipub talvel jääauku suplema. Kehaline tervis on tähtis ja seda võiks hoida, sellepärast.

Kas me kõik aga sama hoolsalt mõtleme sellele, milline on meie vaimne vorm ja kui korras on me psüühika? Ja mida saaksime ise teha, et ennetada endal ja oma lastel psüühikahäirete väljakujunemist – või ootame vaid kannatamatult, et ka minu kodukohas oleks terve armee tasuta vaimse tervise spetsialiste ja et nood teeks meid korda, ilma et ise peaks muud tegema kui võib-olla natuke rohtu võtma?

Kui vaimne tervis tundub väga lillelaste või esimese maailma mure, siis võiks mõelda sellele, et paraku kannatab elukvaliteet kõvasti ka vaimse tervise probleemide korral ja näiteks depressioon on töövõimetuse ja haiguskoormuse üks suurimaid põhjustajaid just kõrge elatustasemega riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles