Milliseid toite kuumal suvepäeval süüa ja mida vältida?

PM Tervis
Copy
Janu kustutab eelkõige vesi.
Janu kustutab eelkõige vesi. Foto: Shutterstock

Söök, mida sööte kuumal suvepäeval, võib enesetunnet muuta. Keskmiselt saab inimene 20 protsenti vajalikust veest toitudest. Sõltuvalt sellest, mida süüa, võib see keha jahutada või hoopis vastupidi. 

Mida tasub kuumal suvepäeval suhu pista? KTNV pani kirja mõned soovitused: 

  • Puuviljad. Nii kodumaised kui ka eksootilised puuviljad ja marjad on kasulikud. Näiteks sisaldavad maasikad 92 protsenti vett, mustikad ja murakad koosnevad 85 protsendil veest. Muidugi on hea süüa ka arbuusi, ananassi, apelsini, ploome, õunasid, pirne, kirsse ja melonit. 
  • Köögiviljad. Kõige veerikkam köögivili on kurk, mis koosneb 97 protsendil veest. Sama kasulik on ka redis, seller, tomatid, spinat, paprikas (punane paprikas sisaldab rohkem C-vitamiini kui apelsinid) ja brokkoli. 
  • Supid. Paljud ei mõtle supi söömisele, kui õues on tõeline kuumalaine. Tegelikult aitab supi, hautise või pudru söömine tõsta hüdreerituse taset. 
  • Vürtsikas toit. Süües kuuma või vürtsikat toitu, tunneb keha temperatuuri tõusu ja see käivitab higistamise protsessi, mille käigus keha end jahutab. Seega on keha enda temperatuuri reguleerimine efektiivsem kui külma joogi või jäätise järgi haaramine. 

Mida võiks kuumal päeval vältida?

  • Jäätis ja külmad joogid. Need võivad jahutamisel rohkem kahju kui kasu teha. Ekspertide sõnul toob nii külma toidu tarbimine kuumal päeval kaasa seedimisest tuleneva temperatuuri tõusu. Keha võib võtta neid liiga külmana ja hakkab siis temperatuuri tõstma. Teisisõnu võib end pärast jäätise söömist tunda kuumemalt kui enne. 
  • Liha. Kuumalaine ajal võiks vältida liha ja väga valgurikkaid toite. Valkude seedimiseks kulub kehal rohkem aega ja energiat. 
  • Töödeldud toidud. Kõrge suhkrusisaldusega toidud peaks olema need, mida kuumal päeval menüüst välja jätta. Kommid, sõõrikud, muffinid – keha vajab nende toitude ainevahetuseks palju vett. Vältida võiks ka pastat. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles