Viis toitu, mida peaksid sööma iga päev

PM Tervis
Copy
30 grammi pähkleid päevas tuleb tervisele igakülgselt kasuks.
30 grammi pähkleid päevas tuleb tervisele igakülgselt kasuks. Foto: Shutterstock

Organism vajab normaalseks toimimiseks regulaarselt ja piisavas koguses toitaineid, vitamiine ja mineraale. Teadlased reastasid viis toiduainet, mida peaks sööma iga päev, et toetada organismi tööd ja ennetada kroonilisi haigusi.

1. Puuviljad sisaldavad rohkelt antioksüdante, vitamiine ja mineraale, nagu kaalium, foolhape, C-vitamiin, B-vitamiin, A-vitamiin, mis toetavad aju tööd, nägemist, immuunsüsteemi ja aitavad ennetada kroonilisi haigusi, nagu diabeet, vähk, südamehaigused ja dementsus. Puuviljades sisalduvad antioksüdandid aitavad ennetada vananemist ja toetavad normaalset rakkude arengut. Samuti sisaldavad puuviljad rohkelt kiudaineid, mis vähendavad näljatunnet ja aitavad hoida normaalkaalu. Teadlased soovitavad süüa iga päev kaks-kolm erinevat puuvilja.

2. Rohelised salatid sisaldavad mineraale ja suures koguses antioksüdante, mida keha vajab, et väljutada mürkaineid ja vabu radikaale, mis võivad tekitada kroonilisi haigusi, nagu vähk või südamehaigused. Lehtsalatites on vähe kaloreid, aga rohkelt kaltsiumi, A-vitamiini, C-vitamiini ja K-vitamiini. Soovitatav on oma tervise heaks süüa iga päev brokolit, spinatit, lehtkapsast või rukolat.

3. Pähklid aitavad hoida südame ja veresoonkonna tervist, sest need sisaldavad polüfenoole, mis toimivad antioksüdantidena. Uuringutest on selgunud, et pähklitel on tugev kolesterooli langetav toime ja need mõjuvad hästi aju tööle. Pähklid sisaldavad palju valku, kiudaineid ja häid rasvu ning teadlased soovitavad inimestel süüa iga päev ühe peotäie pähkleid.

4. Linaseemned sisaldavad väga suures koguses oomega-3-rasvhappeid ja kiudaineid, mis aitavad ennetada südamehaigusi, vähki, insulti ja diabeeti. Linaseemneid tuleks süüa purustatud kujul, et organismil oleks lihtsam neis sisalduvaid kasulikke toitaineid omandada.

5. Kaunviljad sisaldavad palju kiudaineid, valku, vitamiine ja mineraale, kuid väga vähe rasva ja suhkrut. Tänu sellele soovitatakse südamehaiguste ennetamiseks iga päev kaunvilju süüa. Kaunviljade söömine aitab vähendada kolesterooli, hoida vererõhu normi piires ning stabiliseerida veresuhkrut. Kaunviljades on palju foolhapet, rauda, magneesiumi, tsinki ja antioksüdante, mis on vajalikud organismi normaalseks toimimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles