Tüvirakuravi võib olla Alzheimerist kahjustatud mälu taastaja

, ajakirjanik
Copy
Uuring näitab, et neurogeneesi suurendamine suurendab ka äsja moodustunud neuronite arvu, mis on seotud mälestuste (nooltega näidatud) salvestamisega ja meenutamisega Alzheimeri tõvega hiirte hipokampuses.
Uuring näitab, et neurogeneesi suurendamine suurendab ka äsja moodustunud neuronite arvu, mis on seotud mälestuste (nooltega näidatud) salvestamisega ja meenutamisega Alzheimeri tõvega hiirte hipokampuses. Foto: © 2022 Mishra et al. Originaal avaldatud Journal of Experimental Medicine, https://doi.org/10.1084/jem.20220391

Uute aju närvirakkude tootmise suurendamine võib olla Alzheimerist kahjustatud mälu taastaja. Neuraalsetest tüvirakkudest toodetakse uusi närvirakke protsessi kaudu, mida nimetatakse neurogeneesiks. Varasemad uuringud on näidanud, et neurogenees on häiritud nii Alzheimeriga patsientidel kui ka laborihiirtel, kes kannavad tõvega seotud geneetilisi mutatsioone - eriti aju piirkonnas, mida nimetatakse hipokampuseks, mis on mälu omandamiseks ja taastamiseks ülioluline.

Chicago Illinoisi ülikooli teadlased on avastanud, et uute neuronite tootmise suurendamine Alzheimeri tõvega hiirtel leevendab loomade mäludefekte. Uuring, mis avaldati 19. augustil ajakirjas Journal of Experimental Medicine (JEM) näitab, et uued neuronid suudavad paigutuda närviahelatesse, mis salvestavad mälestusi ja taastavad nende normaalse toimimise. See viitab võimalusele, et uute närvirakkude tootmise suurendamine võib olla hea strateegia Alzheimeri raviks ka inimestel.

"Kuid äsja moodustunud rakkude roll mälu kujunemisel ja ka see, kas närvirakkude loome defektid aitavad kaasa Alzheimeriga seotud kognitiivsetele häiretele, on ebaselge," ütleb Illinoisi ülikooli Chicago meditsiinikolledži anatoomia ja rakubioloogia osakonna professor Orly Lazarov. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles